Slovensko otevřelo nové velvyslanectví, oprava stála 132 milionů

Praha - Slovenský premiér Robert Fico dnes v Praze spolu se svým protějškem v demisi Mirkem Topolánkem otevřel nové velvyslanectví své země. Sídlí v prvorepublikové vile v prominentní pražské diplomatické čtvrti Bubeneč. Rekonstrukce a dostavba nové části úřadu začala v září 2007. Podle vyjádření slovenského ministerstva zahraničí dosáhly náklady na opravu pěti milionů eur (132,5 milionu korun). Dosud si Slovensko pronajímalo dům od diplomatického servisu českého ministerstva zahraničí.

„Otevíráme dveře nového domu našeho zastupitelstva v hlavním městě našich nejbližších příbuzných, kterým dveře k nám odjakživa otvíráme nejraději, stejně jako oni nám ty svoje, nejsrdečněji ze všech národů na světě,“ řekl Fico. Blízký vztah obou zemí potvrdil i Topolánek: „Vztahy mezi Prahou a Bratislavou, mezi Slovenskou a Českou republikou jsou excelentní, nejlepší, jaké kdy byly. A je úplně jedno, kdo zrovna vládne v Praze a kdo v Bratislavě. Jestli vůbec máme nějaké spory, tak v poslední době už jen ve fotbale nebo v hokeji.“

Slavnostního otevření velvyslanectví se kromě ministrů zahraničí obou zemí, Karla Schwarzenberga a Miroslava Lajčáka, zúčastnili také designovaný premiér Jan Fischer, česká první dáma Livie Klausová a řada známých osobností slovenské kultury, mezi jinými zpěvák Miroslav Žbirka nebo herec Juraj Kukura.

V areálu jsou i byty pro diplomaty

Velvyslanectví sídlí v prvorepublikové vile, která od roku 2007 procházela náročnou rekonstrukcí. Největším oddělením na novém zastupitelském úřadu je konzulát a v areálu jsou také byty pro diplomaty. Velvyslanectví zdobí díla slovenských umělců. Od roku 1993 bylo slovenské velvyslanectví v ulici Pod hradbami v Praze 6 ve vilové čtvrti Ořechovka. Novou budovu v ulici Na Zátorce v oblasti, která je sídlem mnoha dalších zahraničních zastupitelských úřadů, se slovenské ministerstvo zahraničí rozhodlo koupit v roce 2003.

Fico v rámci své návštěvy zavítal i do Vysoké školy ekonomické, kde přednášel. Položil také květiny k pomníku Milana Rastislava Štefánika, který patřil k zakladatelům samostatného státu Čechů a Slováků. Nakonec se zúčastní podnikatelského fóra.