Žloutenka je na vzestupu, „áčko“ i „céčko“

Praha - Česko stále bojuje se žloutenkou typu A. Loňská podzimní epidemie vyhnala číslo nakažených na 1700 a už během prvních čtyř měsíců letošního roku počet pacientů přesáhl 400. K tomu je navíc každoročně hlášeno zhruba 1000 případů žloutenky typu C, proti které nechrání očkování, a nově se mezi pražskou drogovou komunitou se navíc začíná objevovat další typ D.

Nemoc špinavých rukou - žloutenka typu A - útočí stále víc. Loňská podzimní epidemie zvedla počet nakažených na pětileté maximum. Po 10 letech se také loni poprvé zdvojnásobil počet lidí, kteří se nakazili žloutenkou v zahraničí. Nejčastěji si nemoc přivezli z jižní Evropy a severní Afriky. Celkový počet nakažených virem B už tak vysoký není.

Žloutenka typu C je v Česku hlášena u tisícovky lidí. Stokrát vyšší výskyt žloutenky C oproti běžné populaci byl zjištěn u narkomanů, kteří užívají drogy injekčně. Celosvětově je virovým zánětem jater typu C podle odhadů infikováno 170 milionů lidí, tedy tři procenta populace. V úterý se koná Světový den hepatitid, který má upozornit na žloutenku C a virový zánět jater.

Infekcí jsou zasaženy více než dvě desetiny procenta Čechů, mezi narkomany je to však 35 procent a u dlouhodobých uživatelů více než 60 procent. Neexistuje proti ní očkovací látka, očkuje se jen proti typu A a B. Infekce často nemá žádné specifické příznaky a nemocní přijdou k lékaři až v pokročilém stadiu onemocnění nebo nemoc lékaři odhalí náhodně, například při předoperačním vyšetření. Asi 35 až 40 procent transplantací jater se děje z důvodu pozdních nálezů žloutenky typu C.

Novinkou je Déčko

Objevují se ale i žloutenkové novinky, pražská drogová scéna hlásí další typ: D. Vyskytuje se pouze ve spojení s typem B, a proto je nutné v místě jeho výskytu očkovat právě tuto protilátku. Občanská sdružení pracující s narkomany situaci klidní - jejich klienti jsou naočkováni už z loňské podzimní epidemie. „Všichni naši klienti, i ti z ulice, byli očkovaní zadarmo,“ tvrdí zpěvák a terapeut Dan Horyna.

V pražské drogové komunitě žije na 80 % skrytých narkomanů, kteří očkováni nebyli. Právě oni mohou být potenciálními nosiči nemoci, pokud nebudou očkováni. To je podle lékařů jediná jistota - proti A by se děti měly očkovat před vstupem do kolektivu a proti B a D před začátkem sexuální aktivity. Ideálním řešením je pak kombinovaná vakcína.

Vydáno pod