ČSSD předala policii důkazy vajíčkového incidentu, Pecina chce ochranu mítinků

Praha - ČSSD předala policejnímu prezidiu svou nahrávku včerejšího mítinku na pražském Andělu. Podle volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka by měla sloužit jako důkazní materiál k prošetření napadení příznivců ČSSD, kteří se akce zúčastnili. Policie v Praze v souvislosti s akcí zadržela 16 lidí. 15 kvůli přestupku, 34letého muže z Brněnska obvinila z trestného činu útoku na veřejného činitele. Na rostoucí počet "vajíčkových" incidentů reagovalo i ministerstvo vnitra. Ministr Martin Pecina chce nařídit policejnímu prezidentovi, aby ochranu při mítincích měly všechny politické strany.

Podle Tvrdíka byl ve středu hromadně porušen zákon. ČSSD proto chce, aby byli „vrhači vajec“ potrestáni: „Bylo to organizované výtržnictví a ty záběry, které my jsme předávali policii a policie má podobné, jsou prostě otřesné, tam je vidět, jak dochází k fyzickému násilí na účastnících mítinku.“ ČSSD se podle Tvrdíka s policií domluvila na součinnosti mezi pořádkovou službou ČSSD a Policií ČR na zbývajících mítincích do 5. června, tedy do konce volební kampaně.  „Budeme k tomu přistupovat stejně jako by se jednalo o jiný mítink, pouť či jinou akci,“ dodal mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

Na rostoucí počet incidentů s házením vajíček na předvolebních shromážděních sociální demokracie reagoval ve vysílání Studia 6 ministr vnitra Pecina. Policejní prezidium by podle něho mělo zajistit ochranu při mítincích jakékoli politické strany. Současná série vajíčkových útoků je pokračováním extremistických nálad jinými prostředky, což se dle ministra neliší od situace v zemích, kde nastupovaly extrémní režimy.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Martin Pecina:

„To, co jsem včera zhlédl v televizi, to skutečně v pořádku není, to je principiálně nacistické napadání, nacistické rozhánění mítinků legitimní politické strany.“ V případě, že skutečně teče krev a jsou napadáni lidé, kteří na ten mítink přišli, tak policie musí konat."


„Já jsem přesvědčený, že pokud policie ochrání jiné politické strany, když dělají mítinky, a když se chtějí někde porvat nacisti s anarchisty, tak je policie rozhání a je tam mnoho mužů, tak v případě legitimní politické strany musí takové mítinky ochránit také,“ uvedl ministr.

ČSSD: Vznikla nám škoda půl milionu

Sociální demokraté už také stihli vyčíslit škodu, která jim při vajíčkovém útoku vznikla. Podle vlastních odhadů, které sdělili médiím, sahá k půl milionu korun. Tím byla trochu zaskočena policie, které nikdo žádné podklady o škodách nedoručil.

Podle Paroubka na tom ale nezáleží, jde totiž o princip. „Jestli škody jsou půl milionu nebo tři čtvrtě nebo tři sta tisíc, to je v zásadě jedno. Tady byl útok na demokracii, a to je to podstatné,“ uvedl předseda ČSSD.

První vrhači vajec na Paroubka vyzývají k zastavení útoků

První vrhači vajec na Paroubka vyzývají k zastavení podobných incidentů. Matěj Forst, který stál za prvním hozeným vejcem, se středečním masivním házením vajec na představitele ČSSD na pražském Andělu nesouhlasí. Rozhodl se proto uzavřít stránku Vejce pro Paroubka v každém městě! na internetové sociální síti Facebook: „Musím zásadně nesouhlasit s tím, co se odehrálo 27. května 2009 v Praze na Andělu. Bylo to možná logické vyústění celé situace a pan Paroubek sklidil to, co sám zasel, ale projevy nepřiměřené agrese nás staví do jedné roviny s ním.“

Dvoutýdenní série vajíčkových útoků na předvolebních mítincích ČSSD vyvrcholila ve středu v Praze u Anděla. Odpůrci sociální demokracie tam zasypali lídry strany v čele s Jiřím Paroubkem sprchou vajec. ČSSD v souvislosti s incidenty hovoří o „fašizoidních útocích“ a před násilím a nenávistí v předvolební kampani důrazně varoval i prezident Václav Klaus.

V pozadí všech útoků vidí sociální demokraté v prvé řadě ODS. Ta se pochopitelně brání - její šéf Mirek Topolánek mluví o tom, že vše je řízená provokace od sociální demokracie - a parafrázuje film Vrtěti psem. Sociální demokraté mu to vrací s tím, že nejsou těmi, kdo si rozbíjí vlastní mítinky.