Průlomový rozsudek: Za zranění dívky na sjezdovce dostal mladík podmínku

Prachatice - Prachatický soud zpřísnil trest pro dvacetiletého Jakuba Závoru, který loni při lyžování vážně zranil sedmiletou dívku. Mladík odešel s půlroční  podmínkou. Navíc musí zaplatit 55 tisíc korun za její léčení. Bolestným a dalšími žádostmi o náhradu se bude soud zabývat v jiném řízení. Loni v prosinci soud v Prachaticích muže zprostil obžaloby, státní zástupce se ale proti rozsudku odvolal a krajský soud vrátil případ zpět. Rozsudek není pravomocný, obhájce mladíka se na místě odvolal. Kauza možná doputuje až k Nejvyššímu soudu. Informaci přinesly Hospodářské noviny. V Česku je to poprvé, kdy soud někoho takto potrestal za ublížení při lyžování.

„Snad tenhle rozsudek přispěje k většímu bezpečí na sjezdovkách. A hlavně k ochraně dětí,“ uvedl státní zástupce Josef Fraško. Případ zabral kriminalistům několik měsíců. Vyšetřovatel nakonec dospěl k závěru, že mladík vlivem rychlé a riskantní jízdy nestačil včas zareagovat a děvče porazil.

Nehoda se stala loni v únoru. Mladík tehdy na zadovském areálu srazil sedmiletou dívku, která na sjezdovce dojížděla k turniketům. Jejího otce ještě minul, ovšem před dívkou už nestihl zabrzdit. Pěstí, v níž svíral hůlku, jí narazil do boku tak nešťastně, že dívka skončila na operačním sále. Lékaři jí museli vzít roztrženou slezinu. Otec holčičky poté na mladíka podal trestní oznámení. Kriminalisté dospěli k názoru, že se opravdu jednalo o trestný čin.

Nikdo při líčení nepochyboval o tom, že srážka byla neúmyslná. Podle státního zástupce však rozhodl riskantní způsob jízdy. „V tom konkrétním případě jel riskantně, dá se říct nepřiměřenou rychlostí,“ dodal Fraška. „Je to možné paušalizovat. Je to obraz toho, jak naše chování vypadá i ve všedním životě, například na silnicích,“ komentoval telefonicky náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.  

U soudu možná skončí většina zranění při lyžování

Obhájce mladíka Josef Dvořák chtěl dokázat, že mohl dívku přehlédnout. „Co tedy konkrétně porušil? Že se přiblížil příliš těsně k té dívce. No ano, protože ji neviděl,“ uvedl Dvořák. Soudce Jiří Mühlstein k rozsudku uvedl, že „podstatná část zranění při lyžování by napříště mohla končit u soudu, (…) bylo by to na pováženou“. Už teď ale oslovení právníci předpokládají, že trestních oznámení a žalob, souvisejících s úrazy na sjezdovkách přibude. Klíčové podle nich ale bude až rozhodnutí krajského, případně nejvyššího soudu.

V lyžařských střediscích v ČR visí pokyny a pravidla, jak se má lyžař na sjezdovce chovat. Etický kodex je ale pouze doporučením. Zákon, jak se má jezdit na lyžích, Česko nemá. Fraško již loni uvedl, že mladík pravidla nerespektoval i přesto, že absolvoval instruktorský kurz lyžování.

Lyžaři
Zdroj: ČT24