V Bohumíně má zlepšit dopravu nový kruhový objezd

Bohumín - V Bohumíně na Karvinsku zprovoznili v těchto dnech nový kruhový objezd v městské části Skřečoň. Od atypického objezdu, který má tvar elipsy, si město slibuje především zklidnění dopravy na frekventované křižovatce při vjezdu do města od Dolní Lutyně a Karviné. Vybudování nového objezdu přišlo na 800 000 korun a většinu z této sumy pokryla dotace z Moravskoslezského kraje.

„Díky velkému prostoru křižovatky jsme její střed upravili pomocí plastových bloků tak, že vznikla okružní křižovatka. Všechny úpravy se uskutečnily za plného silničního provozu,“ uvedl Petr Sobek z odboru dopravy bohumínské radnice. Dodal, že jde pouze o dočasné řešení, protože křižovatku čekají stavební úpravy.

Podle mluvčí radnice Lucie Balcarové bylo dopravních problémů na této křižovatce hned několik. Příjezd do křižovatky od Karviné je z kopce, a i když je zde omezená rychlost, řidiči značku často nerespektují. Kvůli špatnému rozhledu byl problematický i výjezd z vedlejší komunikace ve směru od Rychvaldu. „Provoz komplikovalo i velké množství nákladních vozidel, kterým trvalo podstatně déle, než prostor křižovatky vyklidila,“ doplnila Balcarová.

Náklady na vybudování klasického kruhového objezdu by se na této křižovatce pohybovaly kolem 15 milionů korun, na což nyní chybějí peníze. V Bohumíně přitom před několika měsíci začala stavba dálničního přivaděče ve Skřečoni a na podzim dojde navíc i ke stržení starého skřečoňského mostu a budování zcela nového. „Bohumín už teď prochází kvůli výstavbě dálnice enormní zátěží v dopravě. Ve chvíli, kdy dojde ke stržení skřečoňského mostu, bude dopravní situace ještě komplikovanější. Jsme proto rádi, že se nám u vlastníků komunikace podařilo vyjednat toto řešení,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.