Topolánek dostal v Hustopečích kamenem do hlavy

Hustopeče (Břeclavsko) - Čtyři mladíci včera na koupališti v Hustopečích na Břeclavsku zasáhli kamenem do hlavy předsedu ODS Mirka Topolánka. Expremiér má zranění nad pravým okem. Po incidentu mladíci nastoupili do vozu s pražskou poznávací značkou. Policisté již znají jméno majitele automobilu. Podle jihomoravského volebního manažera Zdeňka Mokrého zásahy kameny dostali i další lidé, kteří se akce účastnili. Ránu utržil i on. Kolem Topolánka byly přitom podle svědků v okamžiku útoku i děti. ODS už podala na obvodním oddělení trestní oznámení na neznámého pachatele.

Incident se odehrál po skončení turnaje v plážovém volejbalu. Regionální manažer ODS Pavel Zbožínek, který byl svědkem celé události, popsal útočníky jako silné, fyzicky zdatné muže ve věku mezi 25 a 35 roky. Na Topolánka podle něj nepokřikovali ani s ním nemluvili, rovnou zaútočili. Podle předsedy jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky šlo spíše o chuligánský útok, než o politicky motivovanou akci: „Mám spíše informace, že to byli nějací skini.“ Expremiér si nechal na místě krvácejíci zranění ošetřit a rozhodl se pokračovat v dalším programu.

Mirek Topolánek, předseda ODS

„Byli to takoví nabouchaní provokatéři, kteří chtěli vyvolat rvačku, což jsme jim neumožnili. Já doufám, že je policie vypátrá, protože už to pro mě není legrace. To už ke kampani nepatří.“

Reportáž Ley Schovancové (zdroj: ČT24)

Lídr ODS objíždí region na kole s programem nazvaným Léto s Topolem. V podvečer ho čekala degustace vín v Mikulově, večer koncert duchovní hudby ve Vranově u Brna. Útočníci měli situaci o to snazší, že Topolánek na své předvolební cestě jihem Moravy neužívá ochranku, ač by podle Kupky mohl. Zatím prý ani neuvažuje o tom, že by si ji pořídil. „Chceme, aby to přes tento incident probíhalo pokud možno v co nejpřirozenější podobě,“ uvedl Kupka.

Paroubek vyjádřil Topolánkovi podporu a solidaritu

Podle břeclavské policejní mluvčí Alice Čechové je zatím příliš brzy na hodnocení, zda šlo o trestný čin nebo přestupek. Policie ale dohola ostříhané mladíky hledá, má v pohotovosti své dálniční hlídky. „Okamžitě po hození kamenu nasedli do Volkswagenu Passat tmavě modré barvy a odjeli směrem k dálnici. Zatím se nepodařilo zjistit, kterým směrem se po ní vydali,“ popsala Čechová.

Incident odsoudil i premiér Jan Fischer: „Něco takového nemá ve vyspělé společnosti místo a pokud lidé chtějí vyjádřit svůj názor, mají příležitost zúčastnit se voleb a hlasovat.“ Předseda ČSSD Jiří Paroubek, který se stal zase terčem vajíčkových útoků, vyjádřil Topolánkovi podporu a solidaritu. Věří prý, že policie pachatele dopadne a budou potrestáni: „Odsuzuji jakoukoli formu násilí a osobní útoky v politické kampani.“

Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška má být politika soubojem programů a ideálů, nikoli fyzického násilí. Událost kritizovali také komunisté. „Dnešní útok považujeme za necivilizovaný projev, který v žádném případě nepatří do svobodné demokratické společnosti, za projev, který není omluvitelný ani vypjatou předvolební situací,“ uvedla mluvčí strany Věra Karasová.

Vydáno pod