Prodej léků na chřipku prudce klesl, pro pseudoefedrin se jezdí za hranice

Praha – Léků obsahujících pseudoefedrin se nyní prodává skoro o tři čtvrtiny míň než v prvním čtvrtletí. Od dubna se jejich výdej eviduje v centrálním registru, aby je nezneužívali narkomani. S omezenou možností kupovat z lékáren většinou zmizeli i narkomani, kteří z léků z pseudoefedrinu vařili pervitin. Bez ohledu na to však tuzemské varny jedou dál, a to nejen ty pervitinové. Látka se dá totiž bez problémů a omezení obstarat v cizině.

Ještě v lednu spotřebovaly lékárny a zdravotnická zařízení skoro půl milionu balení, v červenci ani ne 50 tisíc. Řada lékáren teď léky s pseudoefedrinem prodává jen na recept, nebo vůbec - téměř polovina jich totiž není připojená k centrálnímu úložišti dat. Léky jako modafen nebo nurofen v nich tedy nekoupí ani skutečně nemocní.

"Některé lékárny mají technické problémy, samozřejmě se to řeší individuálně. Některé lékárny takzvaně bojkotují tento systém, v tomto případě ale hrozí pokuta ze zákona o léčivech,“ upozorňuje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petráková. Většinou však lékárny změnu legislativy omezující volný prodej léků s pseudoefedrinem uvítali. Návštěvy narkomanů byly podle nich spojené i s častými krádežemi.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Problém s výrobou pervitinu ale nezmizel, okolní státy totiž prodej léků s pseudoefedrinem neregulují, a v Česku se tak vaří dál. „Organizovaná skupina těch, kteří vaří na kšeft, si to obstará v zahraničí, takže jsme skutečně český problém přesunuli do blízkého pohraničí,“ krčí rameny prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Policie i lékárníci se proto snaží se sousedy domluvit. Když už ne na omezení prodeje, tak alespoň na šíření informací o zneužívání pseudoefedrinových léků. Začátkem podzimu by se do lékáren měla dostat osvětová kampaň, která má veřejnosti vysvětlit rizika spojená s prodejem léků s pseudoefedrinem a upozornit na existenci alternativ.

Prodej léků s pseudoefedrinem prudce klesl
Zdroj: ČT24
Vydáno pod