Varování o povodních by lidé mohli dostávat smskami

Praha - Informace o tom, kde hrozí povodně či podobné nebezpečí, by lidé v ohrožených oblastech mohli dostávat pomocí SMS zpráv. Počítá s tím jednotný systém varování, který by v České republice mohl být zavedený do roku 2012. Jeho pořízení by stálo deset až patnáct miliard korun. V některých obcích už tento systém varování funguje, například v Chrudimi. Zájemci se musí zaregistrovat.

Varovný systém by měl komunikovat s mobilními operátory. Jelikož operátoři dokáží přesně určit, kde se konkrétní mobil nachází, lze na něj v případě, že je v ohrožené oblasti, poslat sms s varováním nebo pokyny, jak se zachovat. Zprávu by stejně tak mohli dostat lidé mířící do ohrožené oblasti, nebo lidé, kteří se v ní pravidelně vyskytují, třeba chataři. Systém je ale nutné upravit tak, aby nemohlo docházet ke shromažďování informací o pohybu lidí.

Varování pomocí SMS zpráv má být součástí jednotného systému varování. Spočívá v tom, že všechny obce, města, kraje, ale také policie, hasiči a záchranná služba by byli vybaveni stejným počítačovým softwarem. Ten by zpracovával údaje Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a byl by schopen vyhodnotit meteorologickou situaci. Pokud by některé oblasti hrozilo nebezpečí, dokázal by varovat starosty i záchranáře v konkrétní oblasti. Sám by dokázal vyhodnotit stupeň ohrožení a starosty by informoval o tom, co mají v dané situaci dělat. „Pomohlo by jim to v rozhodování, protože vím, že mnohdy váhají, co by vlastně měli dělat. Jednají podle selského rozumu. Často váhají, zda to které opatření pak budou mít z čeho zaplatit,“ řekl poslanec Tomáš Úlehla (ODS), který chce tento záměr předložit po volbách jako zákon.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Nový systém ale kritizují někteří odborníci. Navrhují, aby ve vytipovaných oblastech byly srážkoměry a hladiny řek hlídaly měřiče. Meteorologové také prosazují, aby v záplavových oblastech byly povodňové hlídky.

Meteorologové chtějí víc využít Český rozhlas

Opatření kvůli povodním z přívalových srážek, takzvaným bleskovým, přijme i ČHMÚ. Například výstrahy se nebudou vydávat pro kraje, jako je to nyní, ale pro jednotlivé okresy. Zvýší se také frekvence počítání kumulativních radarových srážek z hodiny na 15 minut. Pokud jde o informování obyvatel, chce ČHMÚ více využívat Českého rozhlasu. Měl by také spustit nový web, který bude lépe přístupný z mobilů. Všichni občané by také měli být proškoleni, aby věděli, co mají dělat, pokud budou zasaženi povodní.