Dráhy chtějí dostat internet do pendolina

Praha – Dotáhnout do konce plán na zajištění bezdrátového internetu (WiFi) v pendolinu se rozhodly České dráhy. Vypsaly výběrové řízení na zavedení internetu do svých nejrychlejších vlaků, do projektu hodlají investovat dvacet milionů korun. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského by mělo být možné připojit se v pendolinu k internetu ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Vítěz tendru bude muset zajistit kromě samotného připojení k internetu také provozování systému včetně pravidelné kontroly funkčnosti sítě, odstraňování poruch nebo provozu call centra. Základním měřítkem v tendru bude podle Šťáhlavského poměr výkon/cena.

Nejedná se o první pokus ČD o WiFi ve vlacích, dřívější úvahy ale nebyly dovedeny do konce. Pokud se nyní spuštění systému podaří, půjde o první bezdrátový internet na české železnici, v evropském kontextu se ale nebude jednat o novinku. Německé dráhy nabízejí WiFi i v některých větších nádražích.

Bezdrátové připojení k internetu nabízejí již dnes také čeští autobusoví dopravci – například Student Agency, ČSAD Semily nebo ČSAD Jablonec nad Nisou. WiFi spustilo v srpnu také pražské letiště.

České dráhy v posledních měsících vypsaly i několik dalších výběrových řízení, která by mohla vést ke zpříjemnění cestování vlakem. Chtějí nakoupit ojeté dálkové vagony ze zahraničí a také si pronajmout moderní motorové vlaky pro regionální rychlíky.