Dozorčí rada ČSA dnes končí

Praha – Dnes zasedá valná hromada Českých aerolinií, která hodlá odvolat celou dozorčí radu společnosti. Informoval o tom včera ministr financí Eduard Janota. ČSA coby státní podnik hospodaří se skoro dvoumiliardovou ztrátou. Janota proto chce v jeho čele místo politiků spíš ekonomy, kteří by pomohli společnost vyvést ze ztrát. Radu už minulý týden opustil její předseda Ivan Kočárník a chomutovská primátorka Ivana Řápková.

V nové radě by mohl zasednout například krizový manažer Václav Novák nebo člen Národní ekonomické rady vlády, ekonom Miroslav Zámečník. „Oba pánové jsou adepty, situace však není uzavřena, musíme znát názor druhé strany,“ řekl ministr Janota. Ivana Řápková, která místo opustila v pátek, vidí původ stávající situace v hospodaření bývalého prezidenta společnosti Tvrdíka.

Privatizované ČSA se potýkají s řadou problémů, včetně sporů vedení firmy s odboráři. Společnost, která usiluje o nalezení úspor o miliardu korun ročně, se v pololetí propadla do ztráty 1,8 miliardy korun. V soutěži o firmu zůstal jediný zájemce, konsorcium Unimex - Travel Service.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Stát podle ministra financí nechce prodávat aerolinky za každou cenu. Musí se proto připravit i na variantu, že by privatizační proces byl zastaven. Stát by tak zůstal vlastníkem aerolinií. Janota se dnes setká i s odboráři, kteří minulý týden odmítli návrh na snížení platů. Janota předeslal, že nechce ustupovat požadavkům odborů, naopak od nich očekává plán, jak za rok ušetřit miliardu korun.