DB představily nový automat na jízdenky

Trier – Německé dráhy (DB) představily v rámci Evropského týdne mobility novou generaci inteligentních automatů na jízdenky. Dosavadní automaty podle informací DB již nezvládaly pojmout nabídky stále se rozrůstajícího německého železničního tarifu. Ten zahrnuje nabídky samotných DB, ale také například tzv. zemské jízdenky, které umožňují cestovat také ve vlacích jiných dopravců a také v systémech MHD v jedné spolkové zemi.

Nové automaty mají být výkonnější než ty stávající, cestující v nich mohou najít také informace o jízdním řádu jejich vlaku nebo si koupit místenku. Oproti stávajícím automatům mají mít ty nové jednodušší ovládání, tvůrci věnovali pozornost také intenzitě, jakou svítí obrazovka.

Inteligentní automaty na jízdenky jsou již dnes v Německu základním způsobem nakupování jízdenek na vlak. Při nákupu u přepážky se platí přirážka. V automatech je možné platit mincemi, bankovkami nebo nákupními kartami. Menší soukromí dopravci často instalují automaty na jízdenky přímo do vlaků.

V Česku je tento způsob prodeje jízdenek zatím v plenkách. Ve stávajících automatech mohou nakupovat jízdenky pouze ti, kdo používají elektronickou peněženku na zákaznické In-kartě Českých drah. Minimální počet automatů přijímá i mince, na Wilsonově nádraží v Praze je možné zaplatit v bankomatu i platební kartou. Bankovky zatím neberou žádné české automaty na jízdenky.