Požár v Táboře vypukl nejspíš kvůli technické závadě

Tábor - Rozsáhlý požár v táborském areálu dopravní společnosti Comett plus, který v noci na pátek napáchal škody za 75 milionů korun, podle prvních zjištění vznikl kvůli technické závadě na autě. Hasiči v areálu při postupném rozebírání trosek i po čtyřech dnech stále ještě dohašují hořící materiály a ještě nebylo lokalizováno ohnisko požáru. Likvidační práce navíc již v pátek ztížila zřícená plechová střecha haly.

„Vyšetřovatelé se do některých částí dostali až v sobotu v poledne po poradě se statikem. Odklízení trosek a tedy i šetření na místě potrvá ještě několik dnů,“ řekl mluvčí krajské policie Jiří Matzner s tím, že mu dohlížejí i experti z pražského kriminalistického ústavu.

Podle ředitele společnosti Comett plus Zdeňka Tučka vysoké škody po požáru ani zničená hala chod dopravní firmy nijak zásadně neovlivní. Hala byla pojištěná a provozy jako je servis pro auta IVECO, pneuservis či diagnostika nákladních aut dnes firma přestěhovala do náhradních prostor. Škody vznikly především společnosti Czech-Pack, která v areálu měla pronajaté prostory. Shořel jí prakticky celý provoz na výrobu papírových lepících pásek a termosvařitelných materiálů.

Co se v Táboře stalo?

Plameny ostraha areálu uviděla v noci na pátek kolem půlnoci. K požáru se sjelo osm hasičských jednotek, kontrolu nad ním převzaly až po sedmi hodinách, třetí den na požářiště dohlížejí. Hořela hala zděné konstrukce s plechovou střechou o rozměrech 70 x 35 metrů, ve které bylo uskladněno dřevo, papír, obalový materiál, pneumatiky i nákladní vůz. Práce byly ztíženy v okamžiku, kdy se zřítila plechová střecha haly. Ta zakryla požářiště, takže bylo složité dostat se ke všem ohniskům. Hasiči museli ochlazovat sousední halu vzdálenou asi 35 metrů, v průběhu zásahu také vnikli do skladu olejů a z hořícího objektu vynesli asi 4 000 litrů oleje.