Bývalý děkan z Plzně Zachariáš odstoupil z čela Ústavu státu a práva AV

Praha - Bývalý děkan Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni Jaroslav Zachariáš dnes rezignoval také na post šéfa Ústavu státu a práva Akademie věd (AV). Na serveru Novinky.cz to uvedl deník Právo. Tomu to potvrdil bývalý předseda akademie Václav Pačes. Podle Lidových novin vedení AV už ve středu Zachariáše vyzvalo, aby rezignoval, jinak bude odvolán. Důvodem bylo jeho spojení s plagiátorskou kauzou, která se stala jednou z příčin Zachariášova odchodu z plzeňské právnické fakulty. Předseda Akademie věd Jiří Drahoš potvrdil, že mu Zachariáš dnes svou rezignaci doručil. „Rezignaci přijmu,“ dodal.

Zachariáš minulý týden odstoupil z funkce děkana plzeňské právnické fakulty po dlouhodobých problémech školy, které vygradovaly odhalením opsané dizertační práce proděkana Ivana Tomažiče. Podle Lidových novin se AV obávala, že by Zachariáš spojený s plagiátorskou kauzou mohl poškodit jméno ústavu. Vedení vyzvalo bývalého děkana, aby odstoupil z čela Ústavu státu a práva a odvolal i svého zástupce Milana Kindla, který byl proděkanem plzeňské fakulty a byl také spojen s případem plagiátorství.

Podle Zachariáše byla dizertace vyrobena záměrně jako plagiát

Tomažič opsal desítky stran ve své dizertační práci, jeho počínání vyšlo najevo před dvěma týdny. Podle Zachariáše byla dizertační práce vyrobena záměrně jako plagiát a měla pomoct odhalit člověka, který z fakulty vynáší interní věci. Autorem nápadu s plagiátem byl údajně proděkan fakulty Kindl. Oba proděkani se vzdali svých funkcí. Řízením plzeňské právnické fakulty byl v úterý dočasně pověřen bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Proděkan právnické fakulty ZČU v Plzni
Zdroj: ČT24