Ústecký kraj připravuje IDS, zavede jednotné jízdné v autobusech

Ústí nad Labem – Významný krok v přípravě integrovaného dopravního systému představil Ústecký kraj. Představil plán na zavedení jednotných elektronických jízdenek a společných cen jízdného v autobusech objednaných krajem. Podle radního pro dopravu Jiřího Šulce by mělo jít o dílčí krok v přípravě vlastního IDS. Jako první by si měli výhody jednotných jízdenek nahraných v elektronické kartě vyzkoušet lidé ve Šluknovském výběžku a v okolí Vejprt a Kadaně. Hejtmanství se podle krajské mluvčí Soni Poupětové inspirovalo v sousedním Libereckém kraji. Jednotné jízdenky by tak mohly platit na území obou krajů.

Podle Poupětové by se jednotných jízdenek a tarifů mohli cestující v Ústeckém kraji dočkat na konci roku 2010. Šluknovský výběžek je pro testování systému vhodný proto, že v něm autobusovou dopravu zajišťuje společnost ČSAD Semily, která má s používáním systému zkušenosti z Liberecka. V okolí Vejprt a Kadaně má zase dopravce Autobusy Karlovy Vary dobré technické vybavení.

Podle Poupětové by mělo být možné karty s nahranými jízdenkami a elektronickou peněženkou používat nejen v autobusech. Mělo by postupně být možné jejich pomocí platit vstupné například na koupalištích.

Podle kraje zavedení integrované dopravy znamená, že by si všichni dopravci museli pořídit jednotné přístroje a software. Nyní pro Ústecký kraj jezdí 12 dopravců, kteří nahradili bývalého monopolního dopravce společnost DPÚK. V roce 2006 mu kraj vypověděl smlouvu, našel dopravce nové a uzavřel s nimi smlouvy na osm let.