Kramářova vila se otevřela veřejnosti

Praha - V sobotu měla veřejnost v letošním roce jedinečnou šanci prohlédnout si prostory pražské Kramářovy vily. Úřad vlády umožnil lidem absolvovat prohlídky místností i s odborným výkladem až do 17:00. Návštěvníci viděli četné reprezentační komnaty, pracovnu českého premiéra i okolní zahrady. Poprvé se mohli lidé do oficiálního premiérského sídla podívat v roce 2005. Od té doby bylo otevřeno pro veřejnost ještě několikrát, zatím naposledy loni v květnu.

Impozantní objekt v blízkosti nejvýchodnějšího cípu Hradčan si nechal v letech 1911–1914 jako své sídlo postavit známý politik a pozdější první československý premiér Karel Kramář. Projekt rozsáhlého objektu s prvky pseudobaroka, secese i art-deca řídil vídeňský architekt Bedřich Ohmann podle návrhu Kramářovy ženy Naděždy, která byla ruského původu, o čemž svědčí podoba jídelny v byzantském stylu i kulečníkový sál s vyřezávaným obložením.

Sám premiér se z nového sídla však těšil pouze několik dní, něž byl eskortován do Vídně. „Samotná vila sloužila k hoštění nejrůznějších návštěv. Chodili sem emigranti nebo aristokrati,“ uvedla historička Zuzana Válková. Před rokem 1989 ve vile přespávaly státní návštěvy, poté prošla rekonstrukcí a od roku 1998 slouží jako sídlo premiérů. Opravdovým místem pobytu však byla pouze pro Miloše Zemana a Vladimíra Špidlu. Nynější premiéři ve vile již nebydlí, hojně ji však využívají k přijetí zahraničních hostů nebo vnitropolitickým jednáním.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Vila má celkem 56 místností a rozkládá se na ploše 700 metrů čtverečních. Prostory, kde se jindy setkává politická elita, táhly na Hradčany celý den stovky lidí. I když zde převládají novobarokně-secesní prvky, každé místo je stylově výjimečné. „Vila je architektonicky zajímavá tím, že kombinuje různé rysy, je obtížně zařaditelná,“ dodává Válková.

Karel Kramář byl premiérem jen 8 měsíců. Později sice dostal nabídku stát se například ministrem financí, což však odmítl s tím, že chce být buď předsedou vlády, anebo prezidentem. Ostatně s tehdejším prezidentem Masarykem byli politickými soupeři. I proto se vile říkalo vzdorohrad. Karel Kramář ji nechal postavit na úroveň pražského hradu a podle mnohých tak svému politickému soupeři mohl s trochou nadsázky koukat do oken. Dnes by mu ve výhledu bránily vzrostlé stromy.

  • Jídelna v Kramářově vile autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1168/116748.jpg
  • Portrét Karla Kramáře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1168/116706.jpg
  • Karel Kramář zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1168/116746.jpg