Šlouf odchází z ČSSD, bude pomáhat Zemanovi

Praha - Lobbista a blízký spolupracovník bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana Miroslav Šlouf k 31. říjnu opustí sociální demokracii. Zdůvodnil to tím, že postup části vedení ČSSD v době hospodářské krize škodí lidem. Sociální demokracii už proto nepovažuje za alternativu, která může pomáhat řešit hospodářské a politické problémy země, proto se rozhodl pomáhat Miloši Zemanovi budovat nové politické uskupení, Stranu práv občanů. Definitivní rozhodnutí o vzniku uskupení by mělo padnout na shromáždění členů, které se bude konat letos 17. října. Nyní má sdružení podle Šloufa více než 600 členů.

Mezi členy stranického vedení, kteří nesprávně postupují a škodí občanům, patří podle Šloufa předseda Jiří Paroubek, místopředseda Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek a stranický manažer Jaroslav Tvrdík. Jejich škodlivý postup považuje za tak očividný, že prý ho nemusí ani zdůvodňovat. Paroubek Šloufův odchod uvítal a připomněl, že ho k opuštění ČSSD už opakovaně vyzýval.

Jiří Paroubek

„Miroslav Šlouf je symbolem propojení politiky a mafie, zosobněním korupce a klientelismu.“

Šlouf rovněž připomněl, že s ním od podzimu roku 2006 vede především Paroubek, ale i někteří další členové strany prostřednictvím médií „jakousi polemiku“. Obviňování podle Šloufa vyvrcholilo při loňské prezidentské volbě. Šlouf se tehdy postavil na stranu Václava Klause a zpochybnil Jana Švejnara, kterého se zelenými do prezidentské funkce navrhovala ČSSD. Šloufovi vadilo, že Švejnar chtěl přijmout české občanství až po zvolení hlavou státu a že si nepamatoval heslo na prezidentské standartě.

Paroubek vyzval Šloufovy sympatizanty, aby ČSSD také opustili

Podle Paroubka stál Šlouf i za poslanci Milošem Melčákem a Michalem Pohankou, kteří byli zvoleni za ČSSD, ale po volbách podpořili koaliční kabinet ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Oba poslanci byli následně vyloučeni ze sociální demokracie: „Jeho odchod z ČSSD je jasným signálem, že v ČSSD pro takové lidi, kteří mají politiku jako nástroj k osobnímu obohacení, není prostor.“

Miroslav Šlouf je členem ČSSD od roku 1994. Od roku 1975 do roku 1991 byl členem KSČ. Za komunisty byl v letech 1981 až 1992 členem parlamentu a v roce 1990 krátce místopředsedou České národní rady. Od července 1996 do května 1997 byl jako poradce předsedy Poslanecké sněmovny Miloše Zemana pověřen řízením jeho sekretariátu. Během Zemanova působení v čele vlády byl šéfem jeho poradců. V roce 2000 neúspěšně kandidoval na Chrudimsku do Senátu. Loni byl jedním ze zakladatelů sdružení Přátelé Miloše Zemana, které si stanovilo za cíl vrátit expremiéra do politického života. Je autorem volebního autobusu Zemák.


O Šloufově možném odchodu z ČSSD se v posledních letech opakovaně spekulovalo. Například před dvěma lety jej šéf strany Jiří Paroubek vyzval k vystoupení ze strany poté, co Šlouf připustil kontakty se zavražděným kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Spojován byl také s případem Olovo, tedy dokumentem, který vznikl v okruhu poradců premiéra Zemana a který obsahoval plán diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni sněmovny Petře Buzkové (ČSSD). Šloufův podíl na kauze se neprokázal.

Bývalý šéf poradců expremiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf
Zdroj: ČT24/ČTK