Kindl přiznal lež a odchází, Tomažič a Zachariáš chtějí učit dál

Plzeň - Bývalý proděkan právnické fakulty v Plzni Milan Kindl odejde z fakulty ke konci října. V rozhovoru pro Týden.cz přiznal, že příběh s opsanou prací bývalého proděkana Ivana Tomažiče se skutečně odehrál trochu jinak, než jak se oba původně hájili. Už dříve se vzdal funkce proděkana, odešel z Ústavu státu a práva, byl odvolán z časopisu Právník a vzdal se kandidatury do vedení advokátní komory. Bývalý děkan Jaroslav Zachariáš a někdejší proděkan Ivan Tomažič chtějí na fakultě zůstat alespoň jako učitelé. To se příliš nezamlouvá prozatímnímu děkanovi Jiřímu Pospíšilovi.

„Na fakultě jsem patnáct let a chtěl bych na ní působit dál,“ řekl pro ČT bývalý děkan. Sám naprosto odmítá jakékoli spojování své osoby s označením mafie. Také bývalý proděkan Tomažič je prý zatím dohodnutý s Jiřím Pospíšilem, že si pověřený děkan rozmyslí jeho další působení na fakultě.

Jiří Pospíšil v současnosti zjišťuje své pravomoce v dalším postupu vůči pedagogům. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce ale uvedl, že všichni v kauze zainteresovaní by měli fakultu opustit, jinak nedojde k očištění. Odchod Milana Kindla uvítal. „Vnímám to jako gentlemanské gesto, které samozřejmě pomůže fakultě znovu získat kredit,“ řekl pro ČT Pospíšil.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Kindl: Za vším může být Diag Human. Firma to odmítla

Kindl v rozhovoru pro Týden.cz naznačil, že za celou kauzou může stát společnost Diag Human. Kindl je podle Lidových novin členem tříčlenného česko-švýcarského senátu, který má rozhodovat o přezkumu nálezu v arbitráži České republiky a společnosti Diag Human. To, že o Diagu má Kindl rozhodovat, potvrdil i advokát Diagu Jan Kalvoda, nicméně Kindlovu domněnku, že za kauzou na plzeňských právech stojí právě Diag, odmítl. „Chtějí mě prý zdiskreditovat. Bohužel nemůžu ani potvrdit, ani vyvrátit, že bych v té arbitráži rozhodcem skutečně byl. Nicméně jsem natolik nafoukaný, že si myslím, že navzdory té mediální masáži jsem velmi dobrý právník, a připouštím, že by se mě kvůli tomu mohli bát,“ řekl Kindl. Diag Human usiloval v 90. letech o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Z obchodu sešlo. Firma loni vyhrála arbitráž s ČR. Stát má zaplatit přes osm miliard korun a úroky. Obě strany se proti nálezu odvolaly.

Lidovci chtějí, aby byl Kindl z arbitráže stažen

Předsednictvo KDU-ČSL dnes vyzvalo premiéra Jana Fischera, aby z pozice státu zajistil stažení Kindla z arbitráže státu s Diag Human. Podle lidovců panují obavy o jeho nestrannosti.

Lidovci požadují i zrušení státního tendru na ekologickou zakázku v hodnotě zhruba 100 miliard korun, mimo jiné proto, že se na ní podílel bývalý děkan plzeňských práv a exředitel Ústavu státu a práva Jaroslav Zachariáš.

Podle první místopředsedkyně KDU-ČSL Michaely Šojdrové by mělo ministerstvo školství na plzeňskou právnickou fakultu „uvalit správu“.

Kalvoda Kindlovo vyjádření vyvrací. „Diag Human se neobává jakéhokoli rozhodce ve fair vedené arbitráži, tím méně jde-li o dobrého právníka. Proti rozhodci, jmenovanému státem v této rozhodčí věci, nevznesl Diag Human výhrady ani námitku podjatosti,“ komentoval to Kalvoda.

Mafiánskou síť prý Kindl nebudoval

Za nesmysl Kindl označil obvinění, že v rámci fakulty budoval mafiánskou síť klientských vazeb, založenou na propojení se státní sférou či bezpečnostními složkami. Popřel, že by více než tři týdny mlčky ignoroval nařčení z účasti na aféře jen proto, aby si připravoval obranu. „Já tím čekáním spíše ztratil. Tlak se totiž už neúměrně vystupňoval,“ uvedl.

Kauzu na fakultě označil za úpornou. Byl by rád, aby padla trestní oznámení. „Protože se ukáže, jaké jsou to nesmysly,“ řekl. Napřed se prý jakoby ztratilo 30 dizertačních prací, pak se našly kromě tří všechny, nyní už nechybí žádná. „Následně se mluvilo o 400 rychlostudentech, teď jich je už jen 30 problematických. A podle mě z nich nakonec nezbude ani jeden,“ dodal.

Kauza golfového hřiště - ať někdo přinese důkaz, říká Kindl

Kindl zmínil i kauzu golfového hřiště v Cihelnách na Karlovarsku. O hřiště přišel v konkurzu před osmi lety německý podnikatel. Jeho advokát tento týden v
médiích uvedl, že konkurz podvodným způsobem zorganizovala Kindlova
kancelář. Stál za ním údajně Ondřej David, jenž v té době působil u Kindla
jako koncipient. "Já nevím, jak jsme do toho spadli. Nebyli jsme nikdy na
žádné straně z toho konkurzu. Pouze jsme vyřizovali odvod ze zemědělské
půdy. Soudce ani státní zástupkyni jsem nikdy neviděl. Ať někdo přinese
nějaký důkaz a můžeme se bavit,„ reagoval Kindl v rozhovoru. Za jediný “zločin" označil to, že se David nechal zvolit viceprezidentem klubu. Kvůli okolnostem konkurzu byla stíhána advokátka Alena Kasalová. Obvinění ji ale zbavil žalobce krajského soudu v Plzni Augustin Hrbotický, jenž věc odebral okresnímu státnímu zastupitelství. Dcera Hrbotického přitom údajně pracovala pro tehdejší aktéry konkurzu. Kvůli sporu nyní může stát v arbitráži přijít až o miliardu Kč.  

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24