Stát na CHKO Soutok trvá, obce jsou proti

Lanžhot - Ministerstvo životního prostředí chce do konce dubna vyřešit výhrady starostů k plánované chráněné krajinné oblasti (CHKO) Soutok na Břeclavsku. Po společném jednání o tom informoval ministr životního prostředí Jan Dusík. CHKO i by mohla vzniknout koncem tohoto, popřípadě počátkem příštího roku. Ještě předtím je ale podle něj nutné zabývat se výhradami starostů a občanů k tomuto projektu a připomínky do projektu zapracovat.

Třecích ploch mezi obcemi a ministerstvem je podle Dusíka několik. Břeclav upozorňuje na to, že projekt musí zohlednit plánovanou výstavbu obchvatu města. Hovoří také o hrozbě diktátu od úředníků dosazených z Prahy a možných problémech rozpočtu města. „V té oblasti jsou poměrně potvrzená a vytěžitelná naleziště ropy. Břeclav je teď přímo ohrožená na příjmech do městské pokladny,“ řekl tajemník MÚ Břeclav Dalibor Neděla.

Bulhary se bojí „úřednického šimla“

Reportáž Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Nedaleká Lednice zase počítá se stavebními pracemi souvisejícími s rozvojem tamního lázeňského areálu, kterou by vyhlášení CHKO, jež má zahrnovat i lednicko-valitcký areál, zkomplikovalo. Obci Bulhary pro změnu vadí možná administrativní omezení i nedostatek informací. „Co se týče kompetencí a různých záležitostí jak při stavbách, tak při údržbě krajiny, tak tu vzniká dosti nepřehledná situace,“ řekl starosta Bulhar Pavel Lebloch.

Dusík dnes připustil, že místy se budou měnit hranice zamýšlené CHKO. Neméně důležitá jako domluva se starosty je podle něj i osvětová kampaň u veřejnosti. Zdůraznil, že zřízení CHKO nepřinese obcím snížení cestovního ruchu a že by se ochrana měla týkat jen těch nejcennějších lokalit. „My musíme z hlediska ochrany evropských území zajistit nějaký způsob ochrany, ať už CHKO, nebo nějakou smluvní ochranou,“ dodal ministr.

CHKO Soutok by měla zahrnovat vzácné lužní lesy v oblasti soutoku řek Dyje a Moravy u Lanžhota a také zmíněný lednicko-valtický areál, který je od roku 1997 na seznamu památek UNESCO. Někteří starostové se domnívají, že přírodní ochrana těchto lokalit je již nyní dostatečná. Upozorňují na to, že jsou v nich přírodní rezervace a oblasti spadající do chráněné soustavy Natura 2000. Lesy i s areálem patří již nyní do Biosférické rezervace Dolní Morava.

  • CHKO Soutok autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1445/144412.jpg
  • Jan Dusík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1404/140305.jpg