ČSSD se opřela do Nečase, chce znát jeho představu o složení vlády ODS

Praha – Sociální demokraté dnes vyzvali nového volebního lídra ODS Petra Nečase, aby zveřejnil svou představu o případné vládě své strany po květnových parlamentních volbách. Lidový dům podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana zajímá, zda by v kabinetu ODS zasedli i někdejší ministři vnitra a zdravotnictví Ivan Langer a Tomáš Julínek, kteří jsou sociálním demokratům dlouhodobě trnem v oku.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes Nečase vyzval k duelu před televizními kamerami: „Jak jsem zjistil, významná část občanů této země pana Nečase nezná, nezná jeho názory. Bylo by dobré, aby s nimi šel na trh. Doufám, že ale nepůjde ve šlépějích svého předchůdce, předsedy ODS Topolánka, který se střetnutí se mnou v televizi plánovitě, dlouhodobě a zbaběle vyhýbal.“

Sociální demokraté podle Urbana nepovedou proti Nečasovi diskreditační kampaň, budou jen vypočítávat jeho skutky a fakta týkající se jeho osoby. Lídr ODS podle ČSSD svým hlasováním umožnil například zavedení zbytečných elektronických vinět za 12 miliard, jako vicepremiér podpořil předražený projekt na ekologické škody za 120 miliard a církevní restituce s finančním dopadem 270 miliard korun. Jako ministr práce připravil penzijní reformu s ročním negativním dopadem do státního rozpočtu 50 miliard korun. Naopak nepodpořil nemocenskou v prvních třech dnech nemoci, zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo zvýšení mateřské. Z toho je podle Urbana zřejmé, že Nečasovi nejde o zájmy obyčejných lidí. 

Brífink ČSSD k situaci uvnitř ODS (zdroj: ČT24)

Urban: Nečasovi nejde o zájmy obyčejných lidí

Sociální demokraté začali cílit svou předvolební kampaň na Nečase ihned poté, co se stal tváří volební kampaně konkurenční ODS. Den po jeho nástupu do funkce jej vyzvali, aby se distancoval od šéfa volební kampaně ODS Ivana Langera. Nečas podobné návrhy odmítl a několikrát zopakoval, že je pro něj představa velké koalice s Paroubkovou ČSSD zcela nepřijatelná.

Milan Urban:

„Kdo umí číst knihy, které píší o Ivanu Langerovi, tak si dokáže domyslet, s kým je tento pán ve spojení.“

Langera ČSSD kritizuje za jeho údajné spojení s organizovaným zločinem. Julínek se stal symbolem poplatků ve zdravotnictví, proti kterým se ČSSD výrazně vymezuje. Nečas dal poté, co jako volební lídr minulý čtvrtek nahradil předsedu ODS Mirka Topolánka, najevo, že by pokládal za přirozené kandidovat v případě volebního vítězství na premiérskou funkci. Sama ODS v tom však zatím nemá zcela jasno.