Výhrůžné a obscénní SMS posílal dívce otec přítele, prý z legrace

Frýdek-Místek - Deset měsíců pronásledování, takzvaného stalkingu, prožila šestnáctiletá dívka z Frýdecko-Místecka. Nejprve se domnívala, že jí výhrůžné a obscénní SMS zprávy posílá bývalá partnerka jejího přítele. Policie ale později zjistila, že za vším stál třiačtyřicetiletý otec chlapce. Ten se ke všemu přiznal a uvedl, že zprávy psal z legrace. Hrozí mu až tři roky vězení.

„Od začátku letošního roku se však takovéto jednání z hlediska trestního práva jako legrace rozhodně neposuzuje. Muž byl obviněn z přečinu nebezpečného pronásledování. Přitížilo mu, že se zločinu dopustil vůči neplnoleté dívce,“ uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec. Muž se ke všemu přiznal a uvedl, že zprávy psal z legrace. „Je-li to v takovém rozsahu jako v tomto případě, pak je vysoce pravděpodobné, že takový člověk trpí poruchou osobnosti a potřebuje odbornou péči,“ domnívá se klinická psycholožka Ludmila Mrkvicová.

SMS přišly i dívčině matce

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

První nepříjemnou zprávu dívka dostala loni v červnu. „Neexistující Petra Slaninová dívce sdělovala, že jí přebrala kluka a bude se za to mstít,“ dodal Žurovec. Podobná zpráva přišla i dívčině matce. „Její dceru pomlouvá, že točí erotické a pornografické filmy, což samozřejmě nebyla vůbec pravda,“ řekl ČT Žurovec. Pronásledování podle něj pokračovalo zasíláním velmi vulgárních až obscénních zpráv z různých telefonních čísel: „Odesílatel věděl o poškozené velmi důvěrné informace. To pronásledovanou dívku silně traumatizovalo, nakonec se se svým chlapcem i rozešla.“

Po měsících se dívka svěřila matce a společně vše nahlásily policii. „Velmi brzy jsme zjistili, že pisatelem výhrůžných a pomlouvačných SMS zpráv je otec bývalého přítele. Ke stalkingu se přiznal, při výslechu uvedl, že tyto SMS zprávy psal z legrace,“ uvedl Žurovec.

Nebezpečné pronásledování, nazývané v anglicky mluvících zemích stalking, český právní řád ještě loni jako trestný čin neznal. Jeho zařazení mezi kriminální delikty umožnila až novela trestního zákoníku platná od letošního ledna. Pronásledování je trestné už v několika zemích Evropské unie. V Rakousku patří mezi trestné činy od roku 2006, v Německu od ledna 2007.

Mobilní telefon
Zdroj: ČT24