Opencard snadno prozradí osobní údaje

Praha – Opencard má mezeru v zabezpečení. Přijít o své osobní údaje mohou majitelé karty, kteří ji používají jako průkaz v pražské městské knihovně, upozornila nevládní organizace Juridicum Remedium. Stačí se přiblížit na vzdálenost patnácti centimetrů a speciální čtečkou zjistit číslo, jímž se majitel karty přihlašuje na svůj knihovní účet. Část takových účtů totiž není chráněna heslem, cesta k získání cizích údajů a jejich případnému zneužití je tak volná.

„Lze získat údaje, jako je jméno, příjmení, titul, adresa, e-mail, telefonní číslo, číslo občanského průkazu a podobně,“ shrnul Filip Pospíšil z organizace Juridicum Remedium.

S osobními údaji se obchoduje na internetu, lze za ně získat i stovky korun. Zájem o ně mají například firmy, které nabízejí své zboží po telefonu nebo poštou.

Reportáž Jakuba Linky a Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Město se přitom snaží Opencard co nejvíce rozšířit. Jako nosiče předplatních jízdenek na MHD ji od příští neděle budou muset používat děti a studenti. I ti ji potom mohou začít využívat jako čtenářský průkaz. Městská knihovna chystá podle mluvčí Lenky Hanzlíkové zvláštní opatření, která by měla snížit riziko úniku osobních údajů.

Představitelé samotného projektu Opencard k problému přistupují s menším nadšením. „Rád bych upozornil všechny čtenáře městské knihovny, aby si svůj účet chránili heslem. V ten moment se nikdo k žádným osobním údajům nedostane,“ sdělil mluvčí projektu Martin Opatrný. „Pečlivě sledujeme vývoj v oblasti IT technologií, abychom na případná rizika byli schopni reagovat,“ dodal.

Vedle hesel je možné zabezpečit Opencard před krádeží identifikačního čísla alobalem. Přes něj ke kartě podle odborníků čtečka nepronikne.