Komora vyzývá lékaře k hromadnému odchodu z nemocnic

Praha - Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala dnes nemocniční lékaře, aby se připojili k akci lékařských odborů a podali ke konci roku výpověď, pokud nedostanou přidáno. Dalším důvodem je stále nižší počet studentů na lékařských fakultách a současný státní příspěvek na jednotlivého studenta. Podnětem výzvy je také odchod mladých doktorů do zahraničí. Stoupá totiž počet absolventů, kteří ihned po škole odcházejí do jiných zemí a v české nemocnici vůbec nenastoupí. V minulých měsících byl také zaznamenán nárůst zkušených doktorů, kteří volí práci v zahraničních nemocnicích. Výzvu schválila porada předsedů a následně ji potvrdilo i představenstvo ČLK, řekl dnes novinářům prezident ČLK Milan Kubek.

Akci organizují lékařské odbory, které Kubek dříve vedl. Pokud by lékaři houfně odešli, řada nemocničních oddělení by se musela zavřít. Tak radikální cestu použili zatím jen lékaři v Polsku. Podle Kubka jsou nemocnice v ČR stále závislejší na práci lékařů z ciziny, v ČR jich nyní pracuje přes 2100. Do ciziny odchází každý rok kolem 200 českých lékařů, chybějí pak hlavně na internách, chirurgiích a ARO. Novým trendem je podle něho odchod lékařů hned po promoci. Mezi odcházejícími lékaři výrazně převažují muži.

Nemocnice nyní fungují podle Kubka jen díky velkému počtu přesčasových hodin lékařů. Kdyby dodržovali zákoník práce, neměl by podle něj kdo sloužit pohotovost. Kdyby se kontrolovaly počty lékařů a jejich kvalifikace, řada oddělení v nemocnicích už by byla dávno zavřena, řekl. Lékařské odbory odstartovaly kampaň Děkujeme, odcházíme před měsícem, tehdy vyjádřilo připravenost podat výpověď 1500 nemocničních lékařů, členů i nečlenů odborů. V nemocnicích jich pracuje dohromady 16 tisíc. Průměrný plat lékaře by podle odborářů měl ze 45 tisíc až 50 tisíc stoupnout na 70 800 korun, což je zhruba trojnásobek průměrného platu v zemi.

ČLK vyzývá k odchodu lékařů z nemocnic (zdroj: ČT24)

Kubek vybízí k „protestu nohama“

Co vede mladé absolventy k houfnému odchodu? Podle Kubka už lékaři jednoduše nemají trpělivost a čím dál víc „budou hlasovat nohama“, tedy odcházet do ciziny.  „Lékaři už nejsou ochotni čekat na reformy, v dané chvíli je zásadní personální problém, k jehož vyřešení jsou potřeba tři až čtyři miliardy korun,“ řekl Kubek. V akci odborů vidí „poslední možnost“, jak přimět politiky, aby řešili problémy českého zdravotnictví.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň řekl, že platy lékařů výrazně stoupaly loni, bylo to vysoko nad průměrem růstu ostatních platů. „Předpokládáme, že lékaři jsou rozumní lidé a nebudou si v době ekonomické krize brát pacienty za rukojmí, zvláště když v komerční sféře platy nyní výrazně klesají,“ řekl mluvčí. Postoj ČLK přirovnal k postoji lékařů v minulých letech v Řecku, které se podle něho nyní i kvůli tomu topí v ekonomické krizi. Sršeň uvedl, že Česko jde cestou obvyklou v zemích EU a předalo vzdělávání fakultám. „Podle nás nejde teď komoře o kvalitu a vzdělávání, ale je to mocenský zájem ovládat tuto půlmiliardu,“ řekl.