Hasičům v Tušimicích se podařilo dostat požár starých pneumatik pod kontrolu

Kadaň – Do pozdní noci bojovali hasiči s mohutným požárem v areálu drtírny pneumatik v Tušimicích na Chomutovsku. Oheň přepálil i záložní vedení sousední elektrárny. Hasiči na místě budou požár hlídat ještě celý den. Požár, ze kterého stoupá hustý černý dým, se snaží zlikvidovat 23 hasičských jednotek. Požár se jim podařilo lokalizovat a už se nešíří. Policisté, kteří vyšetřují důvod vzniku požáru, zjistili, že pneumatiky chytily od hořlavého chemlonu, kterým byly proloženy.

Hasičům se daří před ohněm uchránit okolní objekty, samotný sklad ale stále hoří. Zřejmě se nepodaří oheň zlikvidovat, dokud pneumatiky zcela neshoří, patrně tedy do rána. Hasiči se chtějí pokusit zahrnout hořící pneumatiky zeminou.

Gumy začaly hořet kolem jedné odpoledne, firma, které sklad patří, se zabývá recyklací pneumatik. „Je to prostě obrovská skládka pneumatik, která je celá v plamenech,“ popsal mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Telefonát Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Pravděpodobnou příčinou požáru by podle našich prvních poznatků mělo být chybné uskladnění pneumatik a špatná manipulace s vysokozdvižným vozíkem. Hromada pneumatik totiž byla proložená hořlavým chemlonem, který se vznítil první,“ řekl policejní mluvčí Petr Procházka. Chemlon se podle policistů vznítil od jiskry, která vznikla, když přijíždějící vysokozdvižný vozík škrtl o kámen.

Při příjezdu hasičů k tušimickému skladu stála na okolních silnicích doprava, samotný zásah nebyl komplikovaný, protože vody je dost v nedaleké nechranické přehradě. Plameny sice neohrozily nedalekou elektrárnu, poničily ale její záložní napojení na rozvodnou síť. Dodávky proudu by neměly být ohroženy. „Došlo k přepálení vodičů na vedení 110 kilovoltů, což je záložní vedení Tušimic z elektrárny. Hlavní vedení naštěstí zasaženo nebylo a elektrárna sama je v bezpečné vzdálenosti. Opravovat ale začneme až poté, co celý sklad vyhoří,“ řekla mluvčí ČEZ Soňa Hollingerová.

Hustý dým přilehlá města neohrožuje, stoupá ale na vrcholy Krušných hor, cítit kouř tak mohli i lidé na Božím Daru. Okolí proto monitorují hygienici. A případ už řeší i Česká inspekce životního prostředí. Policie nevylučuje, že za požár padne obvinění.