Soud potvrdil zrušení stavebního povolení pro část dálnice D11

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost ministerstva dopravy a potvrdil zrušení stavebního povolení na část už provozovaného úseku dálnice D11 u Hradce Králové. Z dubnového rozsudku, který je zveřejněn na internetových stránkách soudu, vyplývá, že jde o úsek mezi obcemi Osičky na Hradecku a Libišany na Pardubicku. Spor se týká přibližně 2,5 kilometru dlouhé části dálnice. Informaci přinesl server Aktualne.cz.

NSS uznal žalobu občana, který si stěžoval na to, že Ředitelství silnic a dálnic a ministerstvo dopravy nevyhověly jeho námitkám a neumožnily mu vyjádřit se k podkladům pro stavební povolení na trasu D11 u obce Praskačka. Muž jako vlastník pozemků žádal, aby úřady zvážily alternativní možnost řešení u výšky nadjezdu u dálnice. Chtěl vědět, zda výstavba zasáhne i pozemky, které jsou v blízkosti dálnice, přičemž pro stavbu potřebné nejsou.

Mužovy námitky zamítl tehdejší ministr dopravy Milan Šimonovský. Soud pak rozhodl, že ministr tím porušil právo vlastníka vyjádřit se k podkladům a navíc nevycházel ze skutečného stavu věci. Stavební povolení proto Městský soud v Praze zrušil. Ministerstvo se následně obrátilo se stížností na NSS. U něj ale neuspělo.

Ministerstvo dopravy zatím nemá verdikt NSS oficiálně k dispozici. Až jej obdrží, musí jej podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky posoudit právníci. Podle mluvčího ale nehrozí, že by měl být na tomto úseku zastaven provoz: „Nemyslíme si, že by rozhodnutí soudu znamenalo, že by dálnice měla být zbourána. Po posouzení právníky stanovíme další kroky.“

S D11 má stát opakované problémy. Nejdéle se táhne spor s farmářkou Ludmilou Havránkou. Ten se ale zřejmě už podařilo vyřešit. V pondělí vláda schválila návrhy smluv s majitelkami pozemků Havránkovou a její sestrou Jaroslavou Štrosovou na směně jejich půdy potřebné pro výstavbu dálnice. Po jejich podpisu se tak ženy vyhnou vyvlastnění parcel. Smlouvy musí podepsat do čtvrtka.

Sporné pozemky pro D11
Zdroj: ČT24