Julínek: Platy by se lékařům měly zvyšovat podle zásluh

Praha – Lékařský odborový klub vyzval nemocniční lékaře, aby podali ke konci roku výpovědi, pokud nedostanou přidáno. Akci Děkujeme, odcházíme podpořila nyní i Česká lékařská komora. Podle informací, které uveřejnily například Zdravotnické noviny, se k odchodu chystá až 2 500 lékařů. Vznikající koalice o situaci ve zdravotnictví jedná, podle stínového ministra zdravotnictví za Věci veřejné Martina Stránského je odchod lékařů předčasný.

„Naše zdravotnictví bude mít na začátku roku minus 15 miliard,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Teď se platy sice zvyšují, ale bude hůř. Prezident lékařské komory by měl podle Julínka vyzvat politiky, aby reformovali české zdravotnictví. „Česká lékařská komora se chová trochu jako odborová organizace,“ prohlásil Stránský. Odchod lékařů je podle něj předčasný – vznikající koalice situaci stále řeší.

Stránský o změnách ve zdravotnictví:

„Můžeme slíbit šetření a určité systémy ve zdravotnictví, které začnou odměňovat lékaře tak, jak si zaslouží.“

Rozhovor s Tomášem Julínkem a Martinem Stránským (zdroj: ČT24)


Čeští lékaři, kteří mají kvalifikaci, narážejí na strop mzdových tabulek a nemohou se dostat výš. V zahraničí mívají velmi nízké platy absolventi, což jsou ti, co obvykle protestují. „Není možné paušálně zvyšovat platy, nýbrž to udělat zásluhově, a je třeba, aby ty platy byly opravdu vysoké, aby nám odborníci neutekli na Západ,“ míní Julínek.

Věci veřejné jsou pro zrušení poplatků, které se týkají položky a vůbec celé receptové části. „Pacient je tímto penalizován jakoby dvakrát – jednou za to, že jde za lékařem, a zadruhé, že jde do lékárny,“ konstatoval Stránský. Poplatky ale v určité formě jsou třeba, přinášejí do zdravotnictví potřebný obnos peněz.

Kdo povede v nové vládě jeden z nejdůležitějších rezortů v podobě ministerstva zdravotnictví, Stránský ani Julínek zatím nevědí. Oba jsou ale ochotni křeslo případně převzít.

Martin Jan Stránský
Zdroj: ČT24