Proplácení poplatků končí, dluhy zůstávají. Nemocnice rozesílají upomínky

Praha – Krajské nemocnice hledají způsob, jak od neukázněných pacientů získat zpět neuhrazené zdravotnické poplatky. K vymáhání peněz se přitom zdravotnická zařízení vracejí po jednom a půl roce. Od roku 2009 totiž poplatky za pacienty hradil kraj. Nyní však od této praxe hejtmani postupně upouštějí a dlužné peníze z období před zavedením proplácení hodlají od pacientů požadovat. Jedná se především o částky za pobyt v nemocnici (poplatek 60 korun denně), které se hradí až po ukončení hospitalizace.

Platbu 30korunových zdravotnických poplatků za ošetření u lékaře a 60korunových za jeden den pobytu v nemocnici zavedlo od ledna 2008 ministerstvo zdravotnictví vedené Tomášem Julínkem (ODS). Když sociální demokracie na podzim téhož roku vyhrála krajské volby, přistoupili noví, sociálně demokratičtí hejtmani k proplácení poplatků v krajských zařízeních.

Právě na podzim 2008 narostly počty neplatičů. Nemocnice však měly od ledna 2009 díky krajskému proplácení peníze od pacientů jisté, předchozími dluhy se příliš nezabývaly. Jen v kraji Vysočina přitom činí víc jak 1,5 milionu korun. Přímo v Jihlavě pak více než 2 000 pacientů dluží celkem 866 890 korun. „Představte si, že každý náš šestnáctý pacient odejde z nemocnice, aniž by na pokladně regulérně zaplatil,“ přibližuje situaci mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Novotná.

Poplatky na Karlovarsku, Vysočině a ve východních Čechách (zdroj: ČT24)

Plán Karlových Varů: Nejdřív upomínka, pak případně soud

Nyní hejtmani v reakci na neúspěch ČSSD v květnových sněmovních volbách od proplácení poplatků upouštějí. K jejich zrušení totiž současná vláda nepřistoupí a pro krajské kasy je dotování pacientů finančně příliš náročné. Nemocnice tak chystají od pacientů požadovat uhrazení dlužných částek. „Máme evidováno zhruba jeden a půl milionu dluhu za poplatky. Bylo rozhodnuto, že je budeme dál vymáhat,“ uvedl ředitel Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák. Dlužná částka představuje zhruba pět procent pacientů hospitalizovaných od zavedení poplatků do začátku jejich proplácení.

Karlovarská nemocnice chystá nejdřív rozeslat upomínky, aby tak dala možnost uhradit dluh těm, kteří částku nezaplatili nedopatřením. Požadovat bude úhradu dlužné částky a poštovného, přičemž pacient má na zaplacení 15 dní. Pokud ani poté nezaplatí, hrozí mu sankce i soud. „Pak je dlužník povinen vedle základní pohledávky uhradit věřiteli i náklady řízení, pokud je dlužná částka do tisíce korun, pak soudní náklady činí i více než pět tisíc,“ dodává právnička Jitka Lavičková.

Pardubický kraj dal nemocnicím volnou ruku

Jak uvedl zpravodaj ČT Marek Štětina, podobná situace je i v ostatních krajích. Nemocnicím Pardubického kraje pacienti na regulačních poplatcích dluží zhruba tři miliony korun. „V Pardubické krajské nemocnici evidujeme dluh 650 000 korun. Snažíme se individuálně jednat, aby se dluh více nezvyšoval. Zatím jsme žádný spor neřešili soudní cestou,“ informovala mluvčí Alice Štrajtová Štefková. Podle krajské radní Markéty Gaunerové (ČSSD) je však pouze na nemocnicích, zda budou poplatky vymáhat, či nikoli.

K soudu zatím dlužníky neposílaly ani nemocnice v Královéhradeckém kraji. Jednotnou evidenci dluhů kraj nemá, závazky pacientů se ale i tady šplhají do statisíců a podle ředitelů nemocnic se dá předpokládat, že budou dál narůstat – Královéhradecký kraj totiž v červnu proplácení poplatků zrušil. K 1. červenci je pak pacientům proplatí pouze Plzeňský a Středočeský kraj.