ÚOHS: Vnitro pochybilo při hodnocení nabídek na dva registry

Praha - Ministerstvo vnitra pochybilo při hodnocení nabídek na dvě z pěti částí takzvaných základních registrů, jež by měly sjednotit data o všech obyvatelích a institucích. Jejich cena může dosáhnout až miliardy korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že zadavatel měl hodnotit kritéria nabídky uchazečů podrobněji. Informaci přinesl server iDnes.cz. Podle informací deníku Mladá fronta Dnes bude o dvou registrech rozhodovat už nové vedení ministerstva.

Zakázky na vybudování registru práv a povinností a registru obyvatel vyhrála společnost Accenture, jejíž nabídky byly zhruba o třetinu levnější než ty od jejích konkurentů. Například vybudování registru obyvatel nabídla firma za 170 milionů korun bez daně a druhá nejlevnější nabídka od společnosti ICZ zněla na 308 milionů korun.

V registru práv a povinností byl Accenture ochoten projekt realizovat za 274 milionů korun, přičemž druhá nejlevnější nabídka od konsorcia Gordic zněla na 393 milionů a třetí od společnosti Asseco na 421 milionů korun, píše server. Právě firma Asseco podala stížnost proti postupu ministerstva k antimonopolnímu úřadu. Na prvním místě však podle iDnes.cz nebylo nedostatečné komentování bodů, ale „mimořádně nízká cena“ vítězné nabídky.

Firma Accenture prý během soutěže měnila podmínky návrhu smlouvy

Jako další důvod, proč by resort neměl Accenture vybrat, uvádělo Asseco, že v průběhu soutěže zásadním způsobem firma měnila podmínky návrhu smlouvy. Server připomněl, že problémy kolem základních registrů byly od začátku. Rozpočet na jejich vytvoření, který měl být z větší části čerpán ze strukturálních fondů Evropské unie, je vyšší než dvě miliardy korun, což z registrů činí jednu z největších IT zakázek posledních let.

Vítězi soutěží na další části se staly firmy Adastra (registr osob), Ness (registr územní identifikace, adres a nemovitostí) a Autocont (informační systém základních registrů).