V bytě v Karviné vybuchl plyn, dva zranění

Karviná - Dva lidé se dnes dopoledne zranili při výbuchu v Karviné-Ráji. Zemní plyn vybuchl v jednom z bytů domu ve Školské ulici. Poškodil další dva sousední byty, které jsou neobyvatelné. Policie evakuovala všechny rodiny z okolních bytů v daném vchodu. Škoda se vyšplhala na čtyři miliony korun. Proč k výbuchu došlo, se zatím neví.

Výbuch nastal před 11:00 v ještě neobydleném bytě v posledním patře třípodlažního domu. „Vyrazil nejen skleněné výplně oken v bytě, ale místy i celá plastová okna z rámů tak, že odletěla až 15 metrů daleko,“ řekl velitel směny městské policie v Karviné Jaroslav Novotný.

Jednoho muže s vážnějšími popáleninami odvezli záchranáři na popáleninové centrum do ostravské fakultní nemocnice. Mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková potvrdila, že se jednalo o nájemce bytu, ve kterém plyn vybuchl. Lehce zraněnou ženu ošetřili na místě.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Policie evakuovala lidi z okolních bytů v daném vchodu, hlavním důvodem byla hrozba narušené statiky domu. Všechny tři byty v nejvyšším podlaží jsou podle statika neobyvatelné. Do zbývajích šesti bytů v nižších patrech se odpoledne mohli vrátit jejich obyvatelé. Náhradní bydlení v jednom z karvinských hotelů využili čtyři lidé, kteří žili přímo v sousedství bytu, kde vybuchlo.

V domě, který patří společenství vlastníků, zatím nelze zprovoznit plyn, lidé proto dostanou elektrické vařiče. Elektřina, voda i topení v bytech fungují, řekla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. Podle ní se zraněný muž do bytu právě stěhoval. „Když vešel dovnitř se stěhováky, rozsvítil a došlo k výbuchu,“ popsala mluvčí.

Policii a hasičům se ještě nepodařilo stanovit přesnou příčinu exploze. „Z prvního ohledání není vůbec jasné, jak k tomu došlo. Zřejmě budeme muset přizvat znalce,“ dodala mluvčí. Zřejmé ale je, že s v bytě nenašel žádný předmět donesený zvenčí, který by mohl výbuch způsobit.