Pospíšil: Vesecká by mohla být opět krajskou žalobkyní

Praha – O tom, že by pozice královéhradecké krajské státní zástupkyně mohla opět připadnout Renatě Vesecké po odvolání z postu nejvyšší státní zástupkyně, média spekulují už delší dobu. Tuto možnost však dnes potvrdil i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Řekl to v pořadu Partie televize Prima s tím, že Vesecká svoji funkci krajské žalobkyně plnila dobře. Zopakoval také, že by vláda měla nejvyšší státní zástupkyni odvolat nejpozději na přelomu roku. Pokud tak neučiní, uvažuje o odstoupení z vlastní funce.

Vesecká by mohla nahradit Jahodovou

Z funkce královéhradecké krajské státní zástupkyně odešla Vesecká před pěti lety. Vedení tak převzala Anna Jahodová, která sice nikdy krajskou žalobkyní oficiálně jmenována nebyla, fakticky má však veškeré pravomoci i odpovědnost. Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula nedávno novinářům řekl, že je s její prací spokojen, a nebude proto Pospíšilovi na tuto pozici nikoho navrhovat.

Před odvolání Vesecké chce mít však Pospíšil jasno, kdo ji nahradí a kdy se bude moci funkce ujmout. Podle dřívějšího vyjádření ministra je kandidátem na nejvyššího státního zástupce dosavadní český zástupce v organizaci Eurojust Pavel Zeman. Premiér Petr Nečas (ODS) však chce nejdříve se Zemanem hovořit a obstarat si další informace od státních zástupců. Zeman už s možnou novou funkcí vyjádřil souhlas. Jeho angažmá ale komplikují pracovní závazky v instituci EU, které má zhruba do konce roku.

Pospíšil v souvislosti s odvoláním Vesecké uvažuje o rezignaci

Ministr spravedlnosti Veseckou opravdu odvolat chce. Pokud k tomu na konci roku nebude vůle, bude prý zvažovat o svém odstoupení. Odchod Vesecké ještě do podzimních voleb požadovaly vládní Věci veřejné. Spokojit by se mohly ale i s tím, že se vláda na odchodu Vesecké dohodla.

Předchozí nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila Veseckou na sklonku roku 2007 v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.

Marie Benešová
Zdroj: ČT24