Hra o Senát – ODS, nebo ČSSD?

Praha - Do voleb zbývají již jen dva dny. Kromě toho, že si zvolíme nové zastupitele ve všech obcích, někteří z nás ještě navíc zvolí i svého nového senátora. Právě výsledek senátních voleb budou s napětím očekávat ve všech volebních štábech. Zatímco občanští demokraté se pokusí obhájit 18 křesel, sociální demokraté mohou jen získat. Neobhajují totiž žádné křeslo a silný volební výsledek - jako například ten z roku 2008, kdy získali 23 mandátů - by jim mohl zajistit většinu v horní komoře. Naopak ODS si potřebuje napravit pověst z posledních senátních voleb v roce 2008, kdy získala pouhé tři mandáty.

A ODS to nebude mít jednoduché. Od té doby, co na politické scéně soupeří o pravicové hlasy zejména s TOP 09, se potýká s odlivem voličské přízně. Zatímco ve sněmovních volbách - jak se v květnu ukázalo - může být vítězem i ten, kdo skončí druhý, neboť záleží na rozložení sil u potenciálních koaličních partnerů, u Senátu je tomu jinak. V tomto případě se totiž volební model mnohem více blíží pravidlu „kdo s koho“.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

ČSSD k většině v horní komoře chybí 12 křesel. Pokud by se jim podařilo oněch 12 křesel skutečně obsadit, získali by tak možnost výrazně ovlivnit, co se v české politice v následujících letech bude dít. Podle politologa Petra Justa je výsledek jednotlivých stran při volbách do jedné třetiny Senátu důležitý například i pro budoucí volbu prezidenta.

Prezidenta totiž volí obě komory Parlamentu dohromady a poměr sil v Senátu je tedy klíčový. Koalice sice ve svém programovém prohlášení slíbila přímou volbu hlavy státu, ale pokud v horní komoře nezíská ústavní většinu 49 křesel, může se její prosazení - stejně jako dalších slibů koalice, k jejichž splněním je třeba změnit ústavu - značně zkomplikovat.

Politolog Josef Mlejnek

„Aspoň v některých otázkách budou muset zapojit ČSSD do vyjednávání. Pokud bude ČSSD s něčím takovým souhlasit, tak to nebude zadarmo, takže oni mohou relativně získat, vylepšit si svoji pozici.“

Pro sociální demokracii by většina v Senátu byla důležitá i z jiného důvodu. Horní komora by tak mohla vracet vládní zákony zpět do sněmovny, i když v ní koalice vládne bezpečnou většinou 118 hlasů a pohodlně může tedy Senát přehlasovat. Sice by nemohla běh věcí zvrátit, nicméně podle politologa Mlejnka lze to použít politicky a minimálně upoutat pozornost médií.

Nejde ale jen o ODS a ČSSD. Senátní volby napoví, jestli se dokáží TOP 09 a Věci veřejné, které po jarních volbách překvapivě výrazně změnily rovnováhu sil ve sněmovně, na české politické scéně pevně uchytit a definitivně tak rozbít dosavadní obrázek, kde proti sobě stály silné ODS a ČSSD, které doplňovaly - ale v žádném případě neohrožovaly - tři menší partaje.