Někde mají jasno: Šumperk povede široká koalice všech, kromě KSČM

Praha – V některých obcích a městských částech je již o budoucí vládnoucí sestavě jasno, jinde se stále vyjednává. Například šumperskou radnici v následujících čtyřech letech povede široká koalice vítězné Nezávislé volby, ČSSD, ODS, křesťanských demokratů, TOP 09 a Mladé krve Šumperka a Suverenity. Po dnešním jednání to oznámil lídr Nezávislé volby a současný starosta Zdeněk Brož. Ten by měl v čele města pokračovat. Na vedení radnice se nebude podílet pouze KSČM. Koalice bude mít 23 mandátů v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu.

I na radnici Prahy 1 se už schyluje ke koaliční dohodě. Vítěz voleb TOP 09 ke spolupráci kromě Věcí veřejných (VV) a Strany zelených (SZ) přizval i ČSSD. Do této chvíle vládnoucí ODS se současným starostou Filipem Dvořákem by v takovém případě musela odejít do opozice. Lídr TOP 09 Oldřich Lomecký ohlásil, že jednání výrazně pokročila. Ten již v neděli jako vítěz voleb pozval ke koaličním jednáním VV a SZ, nyní se rozhodl přizvat i sociální demokracii.

Mezi partnery totiž podle něj panuje shoda, že by případná koalice měla být stabilní a měla by tedy mít výraznější většinu, než jakou by poskládaly TOP 09, VV a SZ. Na radnici dosud vládla ODS společně s ČSSD. TOP 09 v zastupitelstvu, které má 35 členů, obsadí 13 křesel, ODS devět, ČSSD šest, Věci veřejné pět a Strana zelených dvě.

Na smíchovské radnici TOP 09 našla shodu s Věcmi veřejnými a Stranou zelených. Uvedl to její lídr Radek Klíma. Vítězná TOP 09 se chce ještě sejít se sociálními a občanskými demokraty. Klíma už ale dříve řekl, že s ODS by byla dohoda složitá. U ČSSD má zase problém s některými jmény.

„Našli jsme programovou shodu. Nemáme žádný zásadní rozpor, který by bránil koalici,“ řekl Klíma o setkání s VV a SZ. Zástupci těchto stran se shodli například na způsobu vedení radnice. „Jedním z hlavních bodů bylo transparentní řízení radnice,“ uvedl Klíma. TOP 09 se nyní sejde také s ČSSD.

V Ostravě chce vítězná ČSSD získat osm křesel v jedenáctičlenné městské radě. Samozřejmostí je pro stranu post primátora, kterým by se měl znovu stát Petr Kajnar. S potenciálním koaličním partnerem počítá ČSSD i pro uvolněné funkce. Sociální demokraté jsou ochotni přenechat jeden z klíčových postů, tedy resort financí nebo investic.

„V rámci jednání s Občanskou demokratickou stranou nemáme shodu v personálním rozdělení a obsazení, když to zjednoduším. S komunistickou stranou dvojkoalice ČSSD a KSČM nepřipadá v úvahu, protože ten mandát je příliš slabý,“ uvedl předseda ostravské ČSSD a člen vyjednávacího týmu Miroslav Novák. Spojení levicových stran by v pětapadesátičlenném zastupitelstvu znamenalo většinu 29 křesel.

ČSSD v Brně odmítla vstup do koalice bez Onderky jako primátora

Hlavní podmínkou sociální demokracie při vyjednávání nové brněnské koalice je, aby primátorem zůstal Roman Onderka. Z tohoto požadavku ČSSD nesleví ani při jedné z variant povolebního uspořádání, které se v Brně matematicky nabízejí. ČSSD, která volby s náskokem vyhrála, preferuje velkou koalici s ODS. Ta si však může vybrat ještě středopravicové spojenectví s TOP 09 a KDU-ČSL. Rozhodnuto zatím není.

V největší brněnské městské části Brno-střed bude i po volbách pokračovat velká koalice občanských a sociálních demokratů. Strany se dohodly na povolební spolupráci, koaliční smlouvu chtějí podepsat do konce týdne. Protože při volbě starosty budou sociální demokraté respektovat výsledek voleb, zůstane v čele radnice lídr ODS Libor Šťástka. Občanští i sociální demokraté získali v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu Brna-střed po 13 mandátech. Volební výsledek byl těsný; obě strany dělí asi půl procenta hlasů. Do zastupitelstva se dostaly ještě TOP 09 (osm mandátů), Strana zelených i KDU-ČSL (po čtyřech mandátech) a KSČM (tři mandáty).

V Přerově zástupci ODS, TOP 09 a lidovců přerušili jednání o možné povolební koalici se sdružením stran Společně pro Přerov. Stála by na jediném hlasu a nebylo jisté, že by ji podpořili všichni zvolení zastupitelé. Všechny tři strany se budou dalších jednání účastnit jako jeden blok a osloví vítězné sociální demokraty. Ti potvrdili, že mají o jednání zájem.

Výsledkem povolebních jednání v Jablonci je koalice vítězné ODS s Domovem nad Nisou. Ve třicetičlenném zastupitelstvu mají 17 míst. Starostou města zřejmě bude lídr občanských demokratů Petr Beitl. Naopak vítězní Mostečané Mostu, kteří získali přes 50 procent hlasů, zatím spolupráci nikomu nenabídli, strany na to čekají. Primátorem má být lídr kandidátky Vlastimil Vozka.

V Horním Jiřetíně na Mostecku hnutí Dialog, které chce jednat s těžaři uhlí o zbourání vlastní obce, by chtělo za starostu svého nejhlasitějšího kritika Vladimíra Buřta (SZ). Úmysl dnes oznámil novinářům předseda Digalogu Petr Leichner, který zároveň kritizoval dosavadního starostu Branka Glavicu (nez.). Dosavadní místostarosta Buřt návrh Dialogu odmítl a označil ho za snahu rozklížit dosavadní koalici, která v dvoutisícovém městečku opět s náskokem vyhrála.

Jednání o koaličních partnerech vítězné ODS se zadrhla v Teplicích. Občanští demokraté přislíbili jedno místo v městské radě TOP 09, která ale nyní řeší, koho do rady vůbec vyšle. Její lídr Petr Měsíc se do zastupitelstva těsně nedostal a druhý kandidát Petr Najman, který zatím připadá v úvahu nejvíce, by mohl mít s náročnější funkcí časové problémy.

Jasné je prý jen to, že TOP 09 nabídku využije. Ve městě přesvědčivě zvítězila ODS, a přestože by se 17 mandáty mohla městu vládnout sama, rozhodla se pro koalici s TOP 09.

Pět stran u soudu napadlo průběh voleb v Krupce

Pět stran u ústeckého krajského soudu napadlo průběh voleb v Krupce na Teplicku. Návrh na neplatnost voleb podaly dnes odpoledne, uvedl Pavel Horák z Věcí veřejných. Strany mají podezření na kupování hlasů. U soudu je podle mluvčí Ireny Jeřábkové i podobný návrh, který podala DSSS pro podezření z uplácení při volbách v Kadani na Chomutovsku. V Krupce strany podezírají z nakupování hlasů Sdružení ČSNS a NK-Šance pro město, které volby ve městě vyhrálo.

V Karlových Varech se jednání o čtyřkoalici K20 složené z Karlovarské občanské alternativy (KOA), TOP 09, Alternativy a hnutí O co jim jde?! zablokovala. TOP 09 ztratila podporu jednoho ze čtyř svých zvolených zastupitelů, který nechce tuto variantu podpořit. Čtyřkoalici chybí jeden hlas z 20 zaručujících nadpoloviční většinu v osmatřicetičlenném zastupitelstvu. Uvedl to dnes lídr KOA Petr Kulhánek.

Na radnici v Havlíčkově Brodě by mohla pokračovat koalice ODS, lidovců, Strany zelených a nezávislých, doplněná o TOP 09. Občanští demokraté by v takovém případě mohli udržet i post starosty. Smlouva o povolební spolupráci by mohla být podepsána koncem týdne. Vítězná ČSSD by potom skončila v opozici. Sociální demokraté ale ještě boj o radnici nevzdali.