Pět výrobců a dealerů pervitinu prodalo drogy za 800 tisíc

Ostrava - Ostravští policisté dopadli po třech měsících sledování skupinu pěti výrobců a dealerů pervitinu, kteří mezi narkomany rozprodali drogy minimálně za 800 tisíc korun. Léky obsahující pseudoefedrin ve velkém nakupovali v Polsku, kde jsou volně dostupné. Kriminalisté členy skupiny sledovali tři měsíce. Začátkem října nejprve dopadli osmadvacetiletého muže, který drogu vařil v Ostravě-Porubě. Využíval k tomu tři pronajaté byty, mezi kterými se stěhoval. Později zatkli třiatřicetiletého muže, který pro vařiče zajišťoval potřebné léky. Při zatýkání ale policisté narazili na problém, nikdo ze sousedů dealerů nechtěl ze strachu při domovních prohlídkách asitovat. Policistům to přitom ukládá zákon.

„Dovážel je ve velkém z Polska. Tamní lékárníci mu je podle našich informací dokonce na příplatek vylupovali z blistrů a prodávali balené v sáčcích,“ vysvětlil kriminalista a vedoucí Toxi týmu Policie ČR Ostrava Jiří Kopeček. Dodal, že muž k severním sousedům jezdil na nákup téměř každý den. Zásoboval totiž i další dva vařiče a dealery ve věku 34 a 43 let. Součástí skupiny byl i další třiatřicetiletý muž, který výrobce také zásoboval léky a navíc pro ně prodával narkomanům: „Tento muž je nyní už ve vězení za majetkovou trestnou činnost.“ 

Z policejního vyšetřování vyplývá, že lékárníci v Polsku ostravským zprostředkovatelům dodávali potřebné léky ve velkém množství. Kriminalisté se proto na základě mezinárodní spolupráce budou zabývat i jejich rolí v tomto případu. Už nyní ale vědí, že potrestat Poláky nebude možné. „Jde tam prostě o volně prodejné zboží,“ povzdechl si šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta. Naznačil, že polskou stranu problém ani netrápí, protože pervitin vyrobený z polských léků zatím do jejich země nemíří.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Snadná dostupnost léků potřebných k výrobě pervitinu policistům v Česku práci hodně komplikuje. „Moc by nám pomohlo, kdyby i okolní státy přijaly stejná opatření jako u nás,“ řekl Kopeček. Poukázal tak na fakt, že v tuzemsku si zákazník může v lékárně měsíčně koupit celkem 60 tablet léku s obsahem pseudoefedrinu, a to po předložení občanského průkazu. 

Ostravští policisté dopadli skupinu pěti výrobců a dealerů pervitinu.
Zdroj: ČT24