Šéfa ČSSD zvolí sjezd, přímá volba nebude

Praha - Nového předsedu ČSSD budou opět volit delegáti sjezdu. Návrh na přímou volbu, kdy by mohli hlasovat všichni členové strany, totiž širší vedení sociálních demokratů neschválilo. Sjezd se má konat v březnu v Brně. Pro přímou volbu lídra ČSSD se přitom dříve vyslovili oba hlavní kandidáti: úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Odpůrci přímé volby však poukazovali na její nákladnost a náročnou organizaci. ČSSD dnes také ústy tajemníka strany Jiřího Havlíčka oznámili, že strana má dluh 130 milionů korun.

O přímé volbě šéfa ČSSD se v sociální demokracii diskutuje už několik let, takže se stala symbolem její modernizace a nové tváře. Podle některých sociálních demokratů by měla ukázat všem členům, že na každém z nich záleží, a vtáhnout je do vnitrostranického politického života. Jiní říkají, že ČSSD, která prosazuje přímou volbu hlavy státu a hovoří i o přímé volbě hejtmanů či starostů, by měla touto změnou svým voličům ukázat, že to s přímou demokracií myslí vážně.

Odpůrci přímé volby poukazují na to, že by stála tři miliony korun a že ji ČSSD nezvládne zorganizovat. Ústřední tajemník strany Jiří Havlíček ale tvrdí, že je připraven na obě varianty. Pokud by se ale přece jen přímá volba nepovedla, pak se podle místopředsedy Zdeňka Škromacha tak moc nestane, protože ho bude moci zvolit sjezd, jako tomu bylo v dřívějších letech.

Brífink vedení ČSSD (zdroj: ČT24)

Rizika přímé volby:

K hlasovacím urnám by se muselo dostavit alespoň 50 procent členů strany – to je přes 12 tisíc lidí. ČSSD by musela otevřít na 150 volebních míst, zajistit sčítání a zaplatit dva až tři miliony korun. Navíc celou členskou základnu by museli kandidáti oslovovat skrz média, což by mohlo vyvolat půtky a ČSSD na veřejnosti poškodit.

Výbor má v programu také hodnocení výsledků jarních voleb do Poslanecké sněmovny a podzimních senátních a komunálních voleb. Někteří členové výboru uvedli, že budou požadovat informace o zadlužení ČSSD.

Dluh ČSSD je 130 milionů

Sociální demokracie dnes ústy svého odstupujícího ústředního tajemníka strany zveřejnili informaci o dluhu strany - dosahuje celkové výše 130 milionů korun. Dluh měli socialisté vrátit do konce roku z příspěvku za hlasy obdržené ve sněmovních volbách. Kvůli neúspěchu ale budou muset prodloužit splátkový kalendář. Strana už proto začala šetřit - zmrazila platy zaměstnanců a snižuje provozní náklady.

Sjezd ČSSD
Zdroj: ČT24