V kauze Barták jsou další dva podezřelí

Ostrava - Podezření z korupce v souvislosti s údajně zmanipulovanou armádní zakázkou na nákup terénních automobilů Tatra čelí kromě exministra obrany Martina Bartáka i další dva lidé. Jde údajně o představitele společnosti Praga Petra Ptáčka a podnikatele zajišťujícího zbrojní zakázky Michala Smrže. Další podezřelé potvrdil i státní zástupce Dušan Táborský, který případ dozoruje. Vyšetřování se nyní přesunulo do Ostravy, kde sídlí i Táborský. Speciální vyšetřovací tým Tatra byl navíc posílen o další dva kriminalisty a jeho vedení převzal šéf ostravské expozitury protikorupční policie. Jasno by do celého případu mohl vnést i výslech bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka, který se chystá na příští týden.

Oba muži podle státního zástupce postupně kontaktovali vedení Tatry s určitou nabídkou v souvislosti s armádní zakázkou ještě před Bartákem. Jejich cílem údajně bylo obnovení přerušené spolupráce mezi Tatrou a Pragou. Objevilo se prý i tvrzení, že Tatry neprojdou úspěšně armádními testy, pokud se spolupráce neobnoví. „Nyní zjišťujeme, zda to bylo korupční jednání, či nikoliv,“ uvedl Táborský. Policii také zajímá, zda jednání Bartáka v USA navazovalo na tyto dvě schůzky. „Hledáme informace, zda tito lidé jednali ve vzájemné shodě. Víme, že se znali,“ dodal státní zástupce. 

„O mém podezření či obvinění mi není nic známo, byl jsem pouze na policii podat vysvětlení jako svědek. Pokud se něco takového chystá, asi by se to mělo odehrát jinou formou než přes média,“ reagoval Smrž.

Petr Ptáček: „Jedná se o absurdní a nesmyslné obvinění. Mám z něj pocit, že se manažeři společnosti Tatra snaží rozptýlit mnoho podezření, která vznikla v souvislosti se zadáním zakázky bez výběrového řízení na jejich vozidla a podezřelými provizními smlouvami provázanými s touto zakázkou.“

Michal Smrž: „Za Pragu jsem s Tatrou o ničem nevyjednával, neměl jsem k tomu ani mandát, ani potřebné informace, ani jsem na tom nebyl nijak zainteresovaný. S Tatrou žádná z mých firem žádnou spolupráci neměla, neproběhlo mezi námi žádné plnění, a to ani ve formě návrhu nějaké smlouvy apod.“

Policie se kauzou zabývá od loňského listopadu. Tehdy bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss MF Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Martin Barták miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. To potvrdil i Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rozhovoru s Bartákem rovněž zúčastnil. Barták ale tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost.

V pozadí všeho byl podle Táborského údajně zájem společnosti Praga. Ta s Tatrou spolupracovala jako subdodavatel automobilových dílů. V polovině prosince 2006 podepsala Tatra s ministerstvem smlouvu na dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy. O několik měsíců později ale automobilka spolupráci s Pragou ukončila kvůli údajně nekvalitním dodávkám dílů. „Tatra se subdodavatelem vypověděla smlouvu. Firma se ale cítila ukřivděna a snažila se vrátit do hry,“ řekl Táborský. Dodal, že Praga mohla na dodávkách Tatry pro armádu vydělat stamiliony. Po ukončení spolupráce se Tatře dodávky armádě začaly zadrhávat. A právě tyto problémy podle Cabanisse měly vyřešit peníze, o kterých prý Barták v USA mluvil.

Případ by mohl objasnit chystaný výslech Krejčíka

V této souvislosti manažery Tatry postupně kontaktovali tři lidé. Kromě Bartáka i představitel Pragy Ptáček. Třetím podezřelým by pak mohl být majitel zbrojařské firmy MPI Group a Bartákův známý Michal Smrž. Šéf Tatry Ronald Adams už dříve řekl, že jej navštívil prostředník „někoho vysoce postaveného“ a chtěl v souvislosti s nákupem tatrovek pro armádu úplatek ve výši pěti milionů dolarů. Adams uvedl, že tímto mužem byl právě Smrž.

V souvislosti s jednáním samotného Bartáka už policie vyslechla všechny svědky. „Nyní je to ve stádiu výpovědi proti výpovědi,“ uvedl k vyšetřování Táborský. Dodal, že jasno by do celého případu mohl vnést chystaný výslech bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Ministr obrany Alexandr Vondra už jej na žádost policie zprostil mlčenlivosti.

William Cabaniss
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org