Kruhový objezd vznikne navzdory všem

Běleč (Prachaticko) – Jihočeský kraj vloží dalších deset milionů do obchvatu Bělče na Prachaticku, který za 320 milionů korun nechal postavit loni. Ukázalo se, že v úseku je nebezpečná křižovatka, na jejím místě vznikne kruhový objezd, upozornil deník MF Dnes. Policisté upozorňují, že okružní křižovatka pravděpodobně nebude potřeba – kraj ji ale chce. Ani starostové nebo řidiči takový postup nechápou a mluví o selhání kraje – ten měl nechat vybudovat kruhový objezd rovnou. Kraj se brání, že to dřív nešlo, protože nebyly k dispozici pozemky.

Obchvat Bělče platil kraj ze svého a byla to jedna z nejdražších staveb. Cenu obchvatu dlouhého 2,5 kilometru zvýšil především 170metrový most. Už rok po otevření se ale začne přestavovat kvůli nebezpečné křižovatce. Původní hlavní silnice z Prachatic do Vodňan, která dříve byla hlavní, je nyní vedlejší. Několik řidičů nové značení nerespektovalo a výsledkem bylo několik nehod. „Zaznamenali jsme na ní tři nehody, z nichž jedna měla těžká zranění,“ upřesnil prachatický policista Martin Grožaj.

Policisté ale upozorňují, že plánované úpravy jsou předčasné – řidiči si podle všeho na nové značení už zvykli. Kraj si ale desetimilionovou investici nechce dát vymluvit. Vedení kraje tvrdí, že byla chyba nepostavit kruhový objezd rovnou. „Chyba byla, že situace nebyla vyřešena celá,“ řekl krajský radní Martin Kuba. Když se stavba připravovala, nejprve neměl kraj k dispozici potřebné pozemky. Potom už projekt s křižovatkou nechtěl měnit, protože by mohl přijít o dotaci z evropských fondů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Dodatečná investice ale přijde zbytečná nejenom policii, ale také místním zastupitelům. „Asi máme dost peněz,“ zasmál se na úkor kraje zastupitel sousedního Husince Jaroslav Neužil.

Navzdory všem krajští úředníci pracují na úpravě křižovatky. Vybraná stavební firma začne kruhový objezd stavět ještě letos, zprovozní ho v roce příštím.