Bártova omluva Nečasovi stačí, ČSSD kroutí hlavou

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Nečas přijal úterní omluvu ministra dopravy Víta Bárty (VV) a kauzu sledování komunálních politiků ODS bezpečnostní agenturou ABL považuje za uzavřenou. Bárta, který firmu ABL vlastnil do svého příchodu do vysoké politiky, vyhověl v úterý večer písemně Nečasově žádosti o omluvu.

„Omlouvám se za to, že jsem během našeho rozhovoru mezi čtyřma očima na přelomu září a října loňského roku neuvedl celý kontext tehdejších aktivit mé bývalé společnosti ABL. Je pravdou, že objektivní pohled na celou událost si lze vytvořit až při rekonstrukci celé kauzy, a tak jsem neúmyslně uvedl informace, které se ukázaly jako mylné,“ napsal ministr. Premiérovi také sdělil, že neměl rozhodně v úmyslu uvést mu nepravdivé informace.

Nečas jej k omluvě ve stejný den vyzval s prohlášením, že dodržení daného slova má za elementární předpoklad vzájemné důvěry. „Ministr dopravy Vít Bárta se svým slovem zaručil za něco, co se nyní ukázalo jako nepravdivé,“ napsal předseda vlády. Média delší dobu spekulují o tom, že si sledování komunálních politiků ODS mohl objednat kdosi zevnitř samotné ODS. „Já o tom nic nevím,“ prohlásil k tomu dnes Nečas.

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)

Lubomír Zaorálek:

„Pro ČSSD je v této chvíli celkem lhostejné, jak pan premiér řeší svůj vztah s ministrem Bártou… Z celé té věci vyplývá, že firma, která patřila a patří panu Bártovi, v době, než se stal ministrem, prováděla některé úkony, u kterých byl porušován zákon. Pokud je pan Bárta člověk, který takové jednání své firmy trpěl, přikryl a dnes se za ně dokonce omlouvá, pak ve své funkci nemá co dělat.“

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek dnes na tiskové konferenci prohlásil, že sociálním demokratům nic takového jako omluva určitě nestačí. Konstatoval, že i když premiér Petr Nečas označil věc za uzavřenou, opoziční strana se k ní hodlá rozhodně vrátit na půdě Poslanecké sněmovny. Z celé aféry podle něj plyne, že agentura ABL se podílela na korupci policie a provokaci politiků. Zaorálek takové porušení zákona označil za nepřijatelné a podle něj nemá Bárta v ministerském křesle co dělat.

David Rath a Lubomír Zaorálek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod