Třináctiletá dívka se zabila na sjezdovce

Dolní Morava (Orlickoústecko) - V Dolní Moravě na Orlickoústecku dnes dopoledne vyjela třináctiletá lyžařka mimo sjezdovku a narazila do stromu. Následným zraněním podlehla i přesto, že měla na hlavě přilbu a přes snahu čtyř lyžařů dívce v bezvědomí poskytnout první pomoc. Na místo neštěstí ihned vyjeli členové horské služby, zraněnou dívku v bezvědomí se zatím snažili ošetřit lyžaři.

„Naši záchranáři ji okamžitě převzali do své péče a zahájili resuscitaci za pomoci automatizovaného externího defibrilátoru,“ řekl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Zároveň byl přivolán vrtulník, aby dívku převezl do nemocnice, ani lékař ji však už nemohl zachránit. Podle Klimešových slov ani přilba nezabránila poranění dívčiny hlavy. „Navíc měla poranění hrudníku a další, tedy polytrauma,“ uvedl Klimeš.

Náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš:

„Sjezdovka je označena jako středně těžká, tedy červená. Ani ve středisku nejde o nejnáročnější sjezdovku… Hrají zde roli i dispozice jednotlivých lyžařů, jak si je na lyžích jistý, jak dodržuje pravidla, která by se na sjezdových tratích dodržovat měla a další jiné faktory.“

Náčelník horské služby Michal Klimeš ve Studiu ČT24: (zdroj: ČT24)

Společnost Sněžník, která sjezdařský areál v Dolní Moravě provozuje, se domnívá, že žádné bezpečnostní opatření nezanedbala a nejedná se o její pochybení. Manažer areálu Sněžník Petr Vrzal vyslovil nad celou událostí velikou lítost. Vážný úraz mohou podle něj utrpět například i lyžaři, kteří se na sjezdovce srazí. Navíc většina sjezdovek vede mezi lesními úseky, takže riziko úrazu hrozí všude. „Je těžké vymezit, kde je hranice bezpečnosti a jak podobným neštěstím zabránit,“ míní Vrzal. Smrtelný úraz lyžaře se v Dolní Moravě stal i před čtyřmi a 20 lety.

Dnešní případ je třetím smrtelným zraněním na sjezdovce v letošní zimní sezoně. V závěru loňského roku v plzeňské nemocnici zemřel třiašedesátiletý řidič sněžného skútru, který se 26. prosince ve Stříbrné srazil na dojezdu sjezdovky s lyžařem. Minulou sobotu v lyžařském areálu na Neklidu v Krušných horách zemřel snowboardista, který při jízdě narazil do sloupu lanovky.

Vydáno pod