Lékař si udělal z vážné operace vlastní byznys

Praha – Kvůli zlepšení zdravotního stavu udělá většina lidí téměř cokoli. Peníze v tuto chvíli nehrají roli, a tak se běžný pacient podřídí třeba i žádosti o úplatek. Přesně tak porušil zásady své lékařské přísahy berounský lékař Libor Šafařík. Do péče se mu svěřil Pavel Radechovský, kterému byl loni v srpnu diagnostikován zhoubný nádor močového měchýře. Reportérům České televize se podařilo zajistit videozáznam, na kterém si zmíněný doktor o úplatek žádá. Přestože policie o případu věděla dva měsíce, nic podle novinářů neudělala. Zakročila totiž až ve chvíli, kdy jí televize poskytla video důkaz.

Pan Radechovský se v srpnu loňského roku dozvěděl, že má zhoubný nádor močového měchýře. Jeho ošetřující urolog berounský ambulantní lékař Libor Šafařík mu sdělil, že by mohl do půl roku na následky onemocnění zemřít. Jako možnost mu nabídl operaci, která by mu život mohla zachránit. Ta se nakonec uskutečnila a podařila, lékař nádor odstranil, aniž by pacient o močový měchýř přišel. Výdaje na zákrok spadaly do zdravotního pojištění, i přesto za ně ale nakonec pan Radechovský zaplatil šedesát tisíc korun. O tuto částku si totiž jeho ošetřující lékař po operaci řekl.  

Dvacet tisíc ale Šafaříkovi nestačilo

Doktor Šafařík přišel do pokoje k pacientovi, kde nikdo jiný nebyl, a bez vysvětlení si řekl o dvacet tisíc. Peníze mu předala manželka pana Radechovského v nejmenované restauraci. Zmíněná suma ale lékaři nestačila, nakonec usoudil, že je nutné, aby močový měchýř pacientovi odstranil úplně, a žádal tak o další peníze. „My jsme mu řekli, že je nemáme. On nám ale nabídl, že nám to dá na splátky. Dvacet tisíc do konce roku a dalších dvacet do března 2011,“ vyjádřila se manželka oběti.

Lékař obvinění popírá a odmítá se k problému vyjadřovat

Doktor se hájí vysvětlením, že každá operace něco stojí, k tomu své obvinění popírá. „Obvinění je stejně nepravdivé, v tuto chvíli ale nebudu říkat cokoli bližšího, protože mi můj advokát řekl, abych neposkytoval žádné další informace,“ hájí se Šafařík. K zákroku došlo v hořovické nemocnici a peníze měly pokrýt zapůjčení přístrojů, které nemocnice podle Šafaříka nemá. Operaci si navíc dovolil provést v zařízení, kde není specializované urologické oddělení, tedy na chirurgii.

Zdravotní stav pana Radechovského se ale v nemocnici dál zhoršoval. Jeho žena proto vše oznámila na policii, ta ale dva měsíce analyzovala a prověřovala. Proto se do případu zapojili i Reportéři ČT, kteří pořídili důkaz o tom, že si pan Šafařík řekl o úplatek. Díky pojišťovně se nakonec podařilo zajistit panu Radechovskému kvalitní péči v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.