Heger požádal pacienty o toleranci a solidaritu

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger se dnes dohodl se zástupci zdravotních pojišťoven na zřízení regionálních infocenter v každém kraji. Po blížícím se odchodu lékařů by měla pacientům poskytnout informace, kde dostanou akutní péči. Část povinností nemocnic převezmou i terénní ambulantní služby. Pojišťovny zároveň slíbily, že by v případě zdravotnické krize poslaly na akutní péči více peněz, než mají v současné době nemocnice nasmlouváno. Odpoledne se ministr sešel i se zástupci odborů. Na výši platů se ale ani dnes nedohodli. Připraví ale společnou dohodu, kterou proberou znovu v pondělí.

„Příští týden začneme uvolňovat první informace pro veřejnost, aby pojištěnci věděli, která zařízení jim poskytnou péči v potřebném rozsahu,“ řekl po jednání s ministrem ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. Počítá se i s posílením informačních linek, které by měly informace o stavu v nemocnicích a možnostech zajištění péče pravidelně aktualizovat. Uvažuje se také o inzerci v tisku. Lidé, kteří jsou objednaní na plánované neakutní zákroky, ale musí podle Hegera v tuto chvíli vydržet: „Děláme všechno pro to, aby byla péče zajištěna a obyvatelé této země měli péči dostupnou. Že to bude provázeno nepříjemnostmi, je docela jasné.“

Leoš Heger:

„Musí mít trochu tolerance a počkat. V téhle mimořádné situaci by mohlo opravdu dojít k tomu, že pacienti budou odsouváni, a já bych je prosil, aby to brali jako výraz své solidarity.“

Ministr s pojišťovnami jednal i o zajištění financování péče pro případ, že by nastal krizový scénář. Podle Hegera by lehčí případy z nemocnic, kde by chyběli lékaři, mohli převzít ambulantní doktoři. Jejich stanovený limit na úhrady péče by se prolomil, aby za mimořádná ošetření dostali zaplaceno. Ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček proto za všechny zaměstnanecké pojišťovny garantoval, že finanční toky půjdou za pacientem: „Půjdou tam, kde skutečně péče bude poskytnuta, jsme na to připraveni reagovat už v měsíci březnu.“ Pokud by podle Horáka měla některá nemocniční oddělení zůstat uzavřena déle než měsíc, VZP by upravila paušály, které jim posílá. Tam, kde by pacientů přibylo, by se zálohy zvýšily podle výkonů.

Ministr lékařům slíbil, že dostanou přidáno pět až osm tisíc korun měsíčně. Nabízené peníze by nakonec neměly směřovat do osobního ohodnocení, ale přímo do základního platu. To ale musí nejprve schválit vláda. Vytvoření tabulek ale podle Hospodářských novin přináší dosud skryté náklady. Rozšířil by se totiž počet příjemců. Vedle nemocničních lékařů by přidáno dostali také doktoři z léčeben a ústavů. O přislíbené peníze by se tak nedělilo 15 tisíc, ale 16 500 lékařů. Lékařské odbory ale trvají na tom, že chtějí osm až dvanáct tisíc korun měsíčně. Vycházejí ze slibu ministra, že lékařům stoupnou mzdy o sto tisíc korun za rok. Heger ale nechce zvyšovat platy o více jak osm tisíc korun.

Pardubický kraj nabídl odcházejícím lékařům dorovnání mezd

Radko Martínek:

„Pojišťovny jsou v dobré kondici jen díky tomu, že nám na začátku roku sebraly finanční prostředky. To, co nabízí ministerstvo, tak v zásadě není nic jiného než vrácení toho, co nám na začátku roku sebraly, a to za situace, kdy se výběr pojistného zvyšuje.“  

Pardubický kraj dnes nabídl odcházejícím lékařům, že jim dorovná mzdy na úroveň požadovanou odboráři. Musí však vzít do 15. února výpovědi zpět. Peníze chce vzít kraj z toho, co přislíbil ministr prostřednictvím pojišťoven. Hejtman Radko Martínek ale upozornil, že současný systém přerozdělování je diskriminační, protože fakultní nemocnice dostanou výrazně více peněz než krajské. Zbytek peněz na dorovnání požadovaných platů dá kraj ze zdrojů nemocnic, mělo by jít až o 50 milionů. „Útlum péče a krizový vývoj by nás připravil o mnohem větší prostředky,“ upozornil hejtman. Některým nemocnicním by bez lékařů mohl hrozit i bankrot. Ani to ale odchodu lékařů nemusí zabránit. Podle předsedy LOK Pardubické krajské nemocnice Tomáše Gottvalda už totiž většině lékařů nejde o peníze, ale o princip: „Jak se k nám stát a vláda chová.“ Odboráři budou o nabídce jednat v pondělí odpoledne.

Moravskoslezský kraj je připravený vyhlásit stav nebezpečí

Kraje už se na nedostatek lékařů připravují. V Moravskoslezském se rozhodla odejít víc než polovina doktorů. V kraji už se proto dnes sešel zdravotnický krizový tým - tedy vedení kraje, ředitelé všech tamních nemocnic, záchranné služby a zástupci pojišťoven. Pokud hejtman Jaroslav Palas dostane z nemocnic informaci, že nejsou schopné poskytovat nezbytně nutnou péči, vyhlásí stav nebezpečí, kdy může práci lékařům nařídit. Nejvíce jsou ohrožené porodnice, hejtman ale dnes ujistil, že v případě nedostatku lékařů by v rámci stavu nebezpečí přesunul kapacity a všem nastávajícím maminkám tak zajistil místo, kde v klidu porodí. Včera mělo začít i uzavírání některých oddělení, kraj ale termín posunul na 20. února. 

Vydáno pod