Podvodník chtěl připravit dědice o desítky milionů

Hradec Králové – Východočeským kriminalistům se podařilo zabránit podvodu za desítky milionů korun. Bohatý dědic uvěřil známému, že mu hrozí exekuce a nechal si vydražit majetek za téměř 60 milionů. Policie ale včas zasáhla a peníze zajistila. Podvodník Karel Samek půjde na šest let do vězení, poškozenému musí navíc zaplatit 33 milionů korun. Podle advokáta Dušana Diviše případ ukazuje, že má policie dostatek prostředků, aby podobné kauzy řešila. Lze si podle něj jen přát, aby jich co nejčastěji využívala.

Podle obžaloby Karel Samek poškozeného dobře znal a věděl, jaký majetek vlastní. V červnu 2008 ho v Praze vyhledal a odvezl do Českého Meziříčí, kde muže ukryl. „Několik dní poškozeného přesvědčoval o nebezpečí exekuce na jeho veškerý majetek. Využil jeho důvěřivosti a uvedl ho v omyl svým nepravdivým slibem, že spolu sepíší smlouvu, kterou poškozený záměrně nedodrží, a z toho mu vyplyne dluh vůči Karlu Samkovi. Majetek pak bude v rámci exekuce zpeněžen a výtěžek exekuce mu Samek po odečtení odměny za tuto službu vrátí,“ popsala Náchodskému deníku státní zástupkyně Ilona Kufčáková.

Soud poslal podvodníka na šest let do vězení

Reportáž Přemysla Šrámka a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Samek tak s mužem podepsal smlouvu o smlouvě budoucí na pronájem nebytových prostor. Její součástí byla i pokuta ve výši 120 milionů korun, která měla být podle deníku zaplacena v případě nesplnění termínu podpisu nájemní smlouvy. Samko s poškozeným sepsal i notářský zápis o uznání dluhu ve výši smluvní pokuty. Pokud by nebyl dluh uhrazen, nařídila by se exekuce, která posléze skutečně proběhla. Policie ale vše odhalila a v létě 2009 finance z exekutorských účtů okamžitě zajistila. „Na nevydražené nemovitosti v hodnotě asi 27 milionů korun jsme uvalili policejní plombu,“ řekla ČT mluvčí Policie ČR Královéhradeckého kraje Ivana Ježková.

Samek od počátku vinu popíral. Tvrdil, že za vším byli dva muži z Prahy, které neznal. Podle jeho slov na něj vyvíjeli nátlak a tvrdili, že u otce poškozeného, který zemřel, měli vysoké pohledávky. Jeho známý navíc podle něj smlouvy podepsal dobrovolně. Odvolací Vrchní soud v Praze ale Samkovi neuvěřil a poslal ho na šest let do vězení. Poškozenému navíc musí zaplatit 33 milionů korun. Soud tak zmírnil verdikt Krajského soud v Hradci Králové, který se kauzou zabýval v říjnu loňského roku. Samka tehdy posílal za podvod na sedm let do vězení.