ODS zrušila 18 sdružení kvůli spolupráci s KSČM

Praha - Výkonná rada ODS zrušila 18 místních sdružení strany kvůli přímé či nepřímé spolupráci s KSČM na komunální úrovni. Po jednání výkonné rady ODS to řekl předseda strany Petr Nečas. Vedení ODS už dříve vyzvalo místní sdružení, aby do konce února spolupráci s KSČM ukončily. O licenci přišla například ODS v Aši, Rychnově nad Kněžnou, Raspenavě, Bavorově či Králíkách.

„My chápeme, že ty příběhy nejsou černobílé, nicméně výkonná rada ODS rozhodla a rozhodla poměrně drtivě a jednoznačně už na minulém jednání rady a dnes to potvrdila,“ řekl Nečas. Členové zrušených sdružení podle něj mají šanci se do tří měsíců registrovat v ODS jinde. Připomněl, že spolupráci s KSČM zakázal svým usnesením kongres strany v roce 2006, výkonná rada podle něj jen naplnila rozhodnutí kongresu.

Někteří starostové spolupráci s KSČM nepřeruší

Na seznamu zrušených sdružení jsou převážně menší města a obce. Největší zastoupení má na listině Moravskoslezský a Středočeský kraj. ODS problém komunální spolupráce s KSČM řeší už řadu let, poslední čas na nápravu měla sdružení právě do konce února.

Například starostové Aše na Chebsku a Březové na Sokolovsku dali dnes najevo, že se nechystají ustoupit tlaku vedení ODS a spolupráci se zastupiteli z KSČM nepřeruší. Domnívají se, že stanovy neporušili a v případě, že ODS místní sdružení zruší, zřejmě ze strany odejdou. Například v Aši ODS přizvala do rady nezávislého zastupitele, který kandidoval za KSČM. Podle starosty města Dalibora Blažka takový postup není porušením stanov.

Malé obce: Na politiku si nehrajeme. Děláme práci pro lidi

Například ve dvoutisícových Zlonicích u středočeského Slaného sedí občanští demokraté v městské radě s komunisty už od roku 2006. Lidem to vůbec nevadí – v posledních komunálních volbách jim dali 42 procent hlasů. Starosta Rudolf Čížek (ODS) se vedení strany nebojí.

Starosta Zlonic Rudolf Čížek (ODS)

„Nic se měnit nebude, zůstane to, jak to je. Je to problém výkonné rady, ne můj, tady se jedná o kvalitu lidí, kteří byli zvolení, tady si nehrajeme na strany, to ať si hrají nahoře. Když bude buňka zrušena, tak přestoupíme do jiného sdružení, pokud bude zájem v ODS zůstat. Pokud nás chtějí zrušit, tak zruší jednu z nejúspěšnějších organizací ve Středočeském kraji. V radě máme většinu, zastupitelů máme sedm, to hovoří o práci, kterou jsme zde vykonali. Mně na srdci leží městys, aby fungoval, prosperoval, aby se tu děly změny… mě se čtyřicet let snažil někdo někam směřovat, nyní si připadám, že je to něco podobného, a s tím nemůžu souhlasit. Když je něco demokratické, tak je to demokratické, a ne dirigované z ústředí,“ uvedl Čížek v pořadu Před polednem (ještě před rozhodnutím výkonné rady ODS).

Místostarostka Zlonic Vlasta Čermáková, kterou zvolili jako nezávislou na kandidátce KSČM, o svém odchodu z rady města vůbec nepřemýšlela. Už proto, že při volbě dostala 13 hlasů z patnáctičlenného zastupitelstva. „Ta spolupráce je o něčem jiném. My si tady na nějakou politiku nehrajeme. My tady děláme práci pro lidi a pro obec,“ uvedla Čermáková.

A takových případů je více – například ve Višňové na Liberecku tamní radní raději z ODS vystoupili, a tak předešli zrušení místního sdružení. V České Lípě se zase vládnoucí ODS bez hlasů komunistů neobejde, protože nemá většinu v zastupitelstvu. „Někdy se může stát, a to je na všech úrovních, že pro některou věc dají svůj hlas i komunisté,“ konstatuje šéf liberecké ODS Přemysl Sobotka. Podle něj jde ale nejvyššímu vedení ODS o to, aby komunisté neseděli v radách místních zastupitelstev.

Seznam zrušených místních sdružení ODS:

  • Jihočeský region: Bavorov
  • Královéhradecký region: Rychnov nad Kněžnou
  • Liberecký region: Raspenava
  • Moravskoslezský region: Albrechtice, Bartošovice, Lichnov, Petrovice u Karviné
  • Pardubický region: Králíky
  • Středočeský region: Divišov, Týnec nad Sázavou, Zlonice
  • Vysočina: Leština u Světlé, Bobrová
  • Karlovarský region: Březová, Aš
  • Ústecký region: Hrob, Košťany
  • Plzeňský region: Konstantinovy Lázně