Lidé se netestují na HIV, varují lékaři

Praha – V Česku je stále malý počet lidí, kteří se nechají sami od sebe vyšetřit na přítomnost viru HIV. Počet lidí onemocněných nemocí AIDS přitom v Česku narůstá; loni se nákaza prokázala u 180 lidí, jen za letošní leden přibylo dalších 14 případů. Lékaři nyní evidují 1 536 HIV pozitivních pacientů, Česká společnost AIDS pomoc ovšem varuje, že číslo může být až několikanásobně vyšší.

Ročně se v Česku podle Národní referenční laboratoře pro AIDS udělá asi 900 tisíc testů. Za vysokým číslem ale stojí hlavně povinné testování při odběru krve. Dobrovolně přišlo vloni na test na HIV jen necelých 10 tisíc lidí. „To (účast na dobrovolném testování) jsou hodnoty, kterých je nejméně, přestože se to týká poměrně rizikového chování,“ uvedl Vratislav Němeček z národní referenční laboratoře.

V České republice je protestovanost asi dvakrát nižší než v západní Evropě. V posledních měsících navíc kvůli snižování dotací od ministerstva zdravotnictví ubývá míst, kde je možné nechat se anonymně vyšetřit. Odborníci se obávají, že i to by mohlo negativně ovlivnit počty nakažených.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Zdravotníci se shodují, že stále více lidí zjistí o své nákaze virem HIV náhodou, což je případ i šesti ze čtrnácti lednových případů onemocnění. Nejčastěji se lidé o své nákaze dozvídají před operací, při darování krve nebo po otěhotnění. Jak uvedl gynekolog Prokop Remeš, u nastávajících maminek se přítomnost viru testuje nejpozději do 16. týdne těhotenství. Od roku 1985 zjistilo nákazu HIV teprve při těhotenském testu 73 žen.