Reportéři ČT: Solár za pět dvanáct. Licence byly vydány na Silvestra

Chomutov - Policie prověřuje okolnosti přidělování licencí na výrobu sluneční energie, které na přelomu roku vydal Energetický regulační úřad. Ten policii podnět sám poslal. Podezřelá jsou zejména povolení, která úředníci vydali na sklonku roku, tedy přesně na Silvestra, 31. prosince 2010. Po tomto datu už solární elektrárny dodávají elektřinu do sítě za poloviční ceny. Podezřelý je způsob, jak se do posledního dne roku trefily tři solární firmy patřící do impéria miliardáře Zdeňka Zemka. Ocelářský magnát se svými syny Sašou a Zdeňkem spustil v Chomutově na poslední chvíli tři solární elektrárny.

„Elektrárny jsou v průmyslovém areálu bývalých Válcoven trub a železa. V jedné části se nachází elektrárny společnosti Saša Sun a v další společnost Zdeněk Sun,“ informuje Šárka Schonová, mluvčí chomutovského magistrátu. Třetí je na střechách železáren a patří firmě Válcovny trub Sun neboli VT Sun.

„V měřítku České republiky jde o velké elektrárny s výkonem několika megawatt. Celkově jde vlastně o takřka sedmnáct megawatt. To je velký instalovaný výkon,“ vysvětluje Tomáš Baroch, tajemník České fotovoltaické asociace.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Elektrárny mají nárok na loňské vyšší výkupní ceny, třebaže byly kolaudovány až letos. Pro určení výkupní ceny je rozhodující, kdy elektrárny povolil energetický úřad.

Úřad licence vydal 31. prosince s tím, že pravomocné byly už v den vydání. Na Silvestra získalo licence 15 firem. Z hlediska zákona se zdá vše v pořádku. Energetický úřad se ovšem obrátil na policii, aby případy prověřila.

Neúplné nebo nezcela pravdivé podklady

„Společnosti VT Sun, Saša Sun a Zdeněk Sun postupovaly standardní cestou. Podmínky pro udělení licence beze zbytku a v řádném termínu splnily a licence jim byly vydány v souladu s platnými předpisy,“ říká Jakub Salát, mediální zástupce VT Sun, Saša Sun a Zdeněk Sun.

Jenže je tu podezření, že firmy při žádostech o licence falšovaly listiny. „Podvodné jednání mohlo spočívat v tom, že při podání žádosti byly podávány neúplné nebo nezcela pravdivé podklady,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Klíčovým dokumentem při podávání žádosti o licenci je revize celého zařízení elektrárny. Ta je dokladem toho, že stavba je dokončená a provozuschopná podle platných norem.

V případě Zemkových elektráren existují poslední revizní zprávy z 26. až 28. prosince. Tedy nejpozději tehdy měly být všechny tři elektrárny dokončené.

Ovšem podle dělníků, kteří na stavbě pracovali, se na elektrárně dělalo do posledního prosincového dne. „Byl jsem tady ještě na Silvestra, do deseti jsem musel jít do práce,“ říká jeden z dělníků na záběrech Reportérů ČT.

Silvestr v Chomutově 2010

Jednu z elektráren stavěla firma Radka Bubeníčka. Ten na webu hledal dělníky na tuto zakázku i na konci prosince. „První inzerát v prosinci byl vložen 13. 12. a jeho obsahem byl nábor dělníků pro montáž fotovoltaických elektráren v Chomutově. A druhý inzerát byl vložen 31. 12. ve 13:44,“ prozradil Tomáš Stryja, webmaster stránek mujchomutov.cz.

Bubeníček tedy sháněl dělníky na Silvestra, kdy již měly být elektrárny hotové. Na internetových stránkách stavební firmy Bubeníčka se navíc objevila zajímavá videa. Když se dozvěděl, že Reportéři ČT o videích vědí, z webu zmizela.

Kdy byly filmečky, na kterých probíhají střešní instalace, natočeny, lze odhadovat z jejich obsahu. Na videu „Krutá zima v Chomutově“ se dělníci například zmíní, že je mráz minus čtrnáct stupňů.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové mohly být záběry pořízeny nejspíše 30. či 31. prosince. V těch dnech totiž teplota vzduchu na Chomutovsku klesla takto nízko. Na videu je přimrzlý sníh, který taktéž odpovídá konci loňského prosince. A další video se dokonce jmenuje „Silvestr v Chomutově 2010“.

„Obsah ani původ zábavně působícího videozáznamu, který jste nám zaslal, nebudeme komentovat. Ale jistě nemohl být pořízen 31. prosince 2010,“ říká mediální zástupce elektráren Jakub Salát. „Po celý den probíhala v celém areálu Válcoven trub Chomutov kontrola Energetického regulačního úřadu solárních elektráren VT Sun, Saša Sun a Zdeněk Sun. Kontroly se účastnila řada lidí, kteří se mohli přesvědčit o tom, že žádné práce neprobíhaly.“

Nedošlo k fyzické kontrole střešní instalace

„Fyzická kontrola tří našich pracovníků byla prováděna pouze na instalacích umístěných na zemi, to znamená na elektrárnách Saša Sun a Zdeněk Sun. Nedošlo k fyzické kontrole střešní instalace VT Sun, neboť to neumožňovaly povětrnostní podmínky,“ reaguje ale Blahoslav Němeček, místopředseda Energetického regulačního úřadu.

\"Silvestr v Chomutově\"
Zdroj: ČT24