Přípravky s ketoprofenem od května jen na předpis

Praha – Veškeré lékárnické přípravky s přídavkem utišující látky ketoprofen si od května budeme smět koupit pouze na recept. Dosud si masti, gely nebo spreje s nižším obsahem ketoprofenu mohl každý na trhu volně pořídit, přechod na předpis však požaduje Evropská komise kvůli kožním vyrážkám, které chemická látka může způsobovat v kombinaci se sluncem.

Jedná se o čtyři přípravky: Fastum gel, Keplat, Ketonal 5% krém a Prontoflex 10%. Tiší zánětlivé bolesti zad, kloubů nebo šlach, se sluncem však nejdou dohromady. Pacienti stále častěji místo léčení bolavých kloubů zápolí s nepříjemně podrážděnou kůží. „Alergický ekzém vypadá jako červené skvrny, pupínky, puchýřky, které jsou velmi svědivé, které se mohou dotykem šířit dále,“ popisuje přednostka Dermatovenerologické kliniky FN Na Bulovce Jana Hercogová. Ketoprofen totiž u řady lidí zvyšuje citlivost pokožky na UV záření.

Přesun na předpis proto lékaři vesměs vítají, stejně jako výraznější upozornění na obalech. Navíc lékárníci budou muset nově ke každému vydanému přípravku přidat i informační kartičku, která bude proti slunečnímu nebezpečí varovat. V průběhu léčby a 2 týdny po ní pacient nesmí ošetřená místa vystavovat slunci, ani UV záření v soláriích. Pokožku by si měl i za oblačného počasí chránit volným oděvem.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Navíc ale bude muset pacient zaplatit ještě 30 korun u lékaře, který mu léčivo předepíše. Kdo k doktorovi nepůjde, bude muset volit mezi jinými preparáty k léčbě bolesti a zánětů. Pacientů citlivých na ketoprofen ročně přibývá po desítkách nejen v Česku, ale i v Evropě. Proto volný prodej mastí, gelů nebo sprejů zastavila komise v celé unii.

  • Pobyt na pláži autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2498/249791.jpg
  • Puchýře po reakci ketoprofenu se sluncem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2498/249794.jpg
Vydáno pod