Babák už nechce být předsedou VV

Praha - Poslanec Michal Babák stáhl svoji kandidaturu na předsedu Věcí veřejných (VV). Jako důvod uvedl neustálé mediální útoky na něj, které prý poškozují i stranu. O křeslo předsedy by se tak měly utkat dvě ženy a jeden muž. Kromě současného předsedy strany Radka Johna kandidují i předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake a nově poslankyně z Olomouckého kraje Dagmar Navrátilová. VV si navíc tento týden vyjednaly úvěr na 15 milionů korun u banky Fio. Serveru Aktuálně.cz to řekl právě Babák. Podle serveru řeší VV kontokorentem své povolební dluhy.

„Dnes jsem se rozhodl, že nebudu kandidovat. Vadí mi neustálé mediální útoky na mou osobu,“ řekl Babák. Doplnil, že kdyby o křeslo předsedy usiloval i nadále, poškodilo by to celou stranu. Babák zatím není rozhodnutý, koho ve volbě podpoří. „Nechám to otevřené. Největší přínos pro stranu měl Radek John, ale mohl bych podpořit i obě dámy,“ dodal poslanec.

Doposud se hovořilo o tom, že lídrem chtějí být John a Peake. Původně ohlásil kandidaturu i bývalý ministr dopravy Vít Bárta, který ji ale v tomto týdnu vzal zpět. Navrátilová však dnes řekla, že i ona se chce zúčastnit boje o předsednické křeslo. „Získala jsem nominace z kraje, mám podporu v regionech,“ odůvodnila své rozhodnutí. Straně by chtěla přinést lepší komunikaci a decentralizaci.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Babák měl v nedávné době problém vysvětlit původ přibližně šesti milionů korun, které věnoval straně. Později doložil, že peníze pocházely částečně z jeho vlastních úspor (zhruba 650 000 korun), 1,6 milionu korun si půjčil od vlastní účetní firmy MxB a 3,5 milionu korun od firmy WCM CZ. Půjčky prý splatí z prodeje akcií auditorské a účetní společnosti Bene Factum, kterou dříve koupil za cenu základního kapitálu.

Registrovaní příznivci Věcí veřejných budou vybírat nového předsedu strany od čtvrtka 19. do pondělí 23. května. Konference nejmenší vládní strany, která musí volbu „véčkařů“ potvrdit, bude následující víkend v Hradci Králové.

VV si musejí půjčit, nemají na splacení povolebních dluhů

Vít Bárta na nahrávce:

„Za tenhle rok do tý strany musí nějakejch 30 milionů na darech dotéct, abysme todleto všechno nějakým způsobem umazali.“

Aktuálně.cz upozorňuje na to, že si VV tento týden kontokorent vzaly u stejné banky jako ČSSD. Tato strana má ovšem kontokorent několikanásobně vyšší, a sice 180 milionů korun. V březnu jí chybělo splatit 110 milionů korun. Aktuálně.cz připomíná, že o finančních problémech VV se mluví i na čerstvě zveřejněné nahrávce jednání špiček VV, kde jsou stranické peníze jedním z hlavních témat.

Věci veřejné se chvíli ocitly dokonce v insolvenci

Bárta straníkům oznámil, že volební rozpočet VV nebyl 100 milionů, ale právě o 30 milionů více. Nahrávka pochází z března letošního roku a její autenticitu nikdo z VV nezpochybnil. Bárta se za ni omluvil, tvrdí, že byl opilý. Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake však čísla zmíněná Bártou zpochybnila. „Není to pravda, překročili jsme rozpočet o 14 milionů, Vítek není účetní. I kvůli tomu jsme se dostali na krátkou dobu do insolvence,“ řekla Aktuálně.cz.

Vydáno pod