Pozor na zmije, nastal jejich čas

Krkonoše - Narazit v přírodě na zmiji je v tento čas mnohem snazší než kdy jindy. Přispívá k tomu teplé a suché počasí a také to, že pro ně nastala doba páření. Hadi ztrácejí přirozenou plachost a nevyhýbají se ani místům, kde se často pohybují lidé. Své o tom ví 16letý mladík z Nizozemska, kterého dnes tento jediný český jedovatý had uštknul. Skončil v liberecké nemocnici, v ohrožení života ale není. Uštknutí zmijí končí smrtí jen ve výjimečných případech.

Mladý holandský turista se zřejmě pohyboval v místech dojezdu harrachovské letní dráhy, když jej zmije uštknula. Další turisté pak informovali Horskou službu. Ta na místo vyslala dvojici záchranářů, kteří zjistili, že se skutečně jednalo o hadí uštknutí. Mladík si stěžoval, že jej brní na těle a že se oblast brnění rozšiřuje. Záchranáři mladého cizince převezli na harrachovský heliport, odkud jej vrtulník přepravil do Liberce. Skončil na jednotce intenzivní péče dětského oddělení. V ohrožení života ale není.

Co dělat, když vás uštkne zmije:

„Neplatí ty obecné fámy, že se má rána rozřezávat, něco se vysávat, že se má končetina škrtit, to v žádném případě, rána se má jen sterilně ošetřit, zakrýt a člověk se má v leže transportovat do zdravotnického zařízení,“ nabádá náměstek ředitele trutnovské nemocnice Miroslav Nývlt.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody upozorňují, že návštěvníci Krkonoš nyní mohou na zmije narazit. V teplém počasí se hadi mohou po zimě vyhřívat například na kamenech a květen je navíc měsícem, kdy se páří. Zmije však přirozeně neútočí a uštkne jen v případě, jestliže je překvapena - například když na ni člověk šlápne. Zmije vnímají otřesy půdy. Při pohybu v terénu se proto jako prevence doporučuje dupat, nechodit zbytečně mimo cesty a vyhýbat se kamenitým místům.