Praha stále neví, zda pojede ve čtvrtek metro

Praha - Na pražském magistrátu dnes znovu zasedl krizový štáb, aby se připravil na čtvrteční stávku v dopravě. Ta má být podle odborů ještě rozsáhlejší než ta původně plánovaná. Primátor Bohuslav Svoboda po jednání řekl, že integrovaný záchranný systém, tedy policie, hasiči a záchranná služba, jsou na čtvrteční stávku připraveny a Praha pouze přeskupila síly na čtvrtek. Zatím však stále není jisté, zda pojede metro.

Náměstek Karel Březina po zasedání krizového štábu doplnil, že s dopravními podniky je jasná domluva, že odbory nebudou blokovat komunikace tramvajemi nebo autobusy, a kdo bude chtít přijít do práce, pracovat bude. Podle ředitele dopravního podniku Martina Dvořáka zatím ještě není úplně rozhodnuto, jestli pojede metro v omezeném provozu, nebo nepojede vůbec. Rozhodnutí by mělo padnout po zítřejším jednání s dopravními odboráři. Dopravní podnik jízdy metra požaduje, odboráři jsou zásadně proti.

Letiště Praha bude během čtvrteční stávky dopravních odborářů svážet zaměstnance i zákazníky autobusy z Dejvic a ze Zličína. Trasa těchto mimořádných spojů bude kopírovat linky hromadné dopravy. Do autobusů budou moci nastoupit zákazníci letiště, kteří se prokážou letenkou. Náhradní dopravu letiště původně připravovalo i na pondělí. Během výpadku městské hromadné dopravy zřejmě budou častěji jezdit i taxikáři.

Stávka zřejmě zastaví i metro (zdroj: ČT24)

MHD v Brně se zastaví

Bez blokád, ale s plným zastavením provozu počítají na čtvrtek odboráři z brněnského dopravního podniku. Chtějí, aby lidé „začali přemýšlet o tom, co se děje“. Dnes svůj záměr odbory ohlásily vedení dopravního podniku. „Po jednáních u generálního ředitele jsme oznámili, že se připojujeme ke stávce v rozsahu celého dne, tedy 24 hodin. Předpokládáme, že do ulic nevyjede nic,“ uvedl odborový předák Libor Weinstein. Na druhou stranu přiznal, že rozsah stávky může omezit snaha dopravního podniku alespoň částečně provoz dopravy ve městě zajistit. „Víme, že už na dnešek byla snaha najmout stávkokaze a důchodce (profesionální řidiče v penzi), kteří by chtěli jezdit,“ uvedl Weinstein. Podle něj ale při větším rozsahu stávky na celý den bude mnohem složitější dopravu ve městě alespoň částečně pokrýt.

Řidiči v Ostravě stávku zvažují, v Opavě vyjedou

Také odbory ostravského dopravního podniku se možná připojí ke čtvrteční dopravní stávce. Městská hromadná doprava proto nemusí ve městě jezdit. O definitivní podobě stávky v Ostravě bude závodní výbor odborů dopravního podniku jednat v úterý. Na původní pondělní termín odbory ohlásily, že se ke stávce připojí jenom symbolicky. Nyní však odborový předák Ivo Protivínský nevylučuje, že by se mohlo stávkovat doopravdy. „Rozeslal jsem všem členům závodního výboru, aby to projednali v dílenských organizacích. Můj názor je takový, že po tom, co předvedla vláda se zneužitím nezávislého soudu, je naštvanost lidí mnohem větší, než byla. Může se stát, že pohled na stávku změníme,“ řekl Protivínský.

Naopak odboráři opavského dopravního podniku se rozhodli připojit ke stávce pouze symbolicky. V dopravních prostředcích vyvěsí letáky. „Znamená to, že ve čtvrtek nebude MHD v Opavě zastavena ani omezena. Všechny linky budou jezdit podle jízdních řádů,“ uvedl ředitel dopravního podniku Hynek Woitek.

Čtvrteční stávka odborů s největší pravděpodobností omezí i provoz olomoucké městské hromadné dopravy. K protestu se podle dnešních odhadů odborů aktivně připojí asi 70 procent ze 415 zaměstnanců místního dopravního podniku. V Olomouckém kraji ve čtvrtek nepojedou ani vlaky Českých drah. Naopak v Přerově a Prostějově by stávka neměla mít na provoz městské hromadné dopravy vliv. Řidiči protest sice podpoří, ovšem jen symbolicky vyvěšením letáků v autobusech.

Odbory udeří později, ale o to silněji

Odboráři přitvrdili, na čtvrtek chystají ještě silnější protesty, a navíc na celý den. „My věříme, že ve více městech, než bylo ohlášeno původně, zatím bylo ohlášeno Brno, Praha, Zlín, Ústí nad Labem, Opava, věříme, že se přidají další,“ tvrdí prezident Federace strojvůdců ČR Jindřich Hlas.

Na železnici se život zastaví úplně, ve většině měst se omezí městská hromadná doprava, v metropoli zřejmě i metro. Kromě toho ale odboráři slibují blokády na hlavních tazích do metropole. V pohotovosti bude policie, která je připravená případné zátarasy odstranit. „Pokud vyhoví odboráři mé žádosti, aby nás přijeli do Prahy podpořit, tak blokád bude daleko víc, nebudou organizovány, ale budou i živelné,“ prohlásil předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Kde přesně zátarasy vyrostou, ale předáci neřekli. Vláda neustoupí, čtvrteční termín je pro ni ale schůdnější. „Všichni budou mít daleko větší čas na přípravu, aby mohli minimalizovat škody, které stávka způsobí,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek. Jinak to ale vidí třeba brněnský primátor Onderka, podle kterého odsunutá stávka ochromí město mnohem víc, protože bude delší a odboráři mají víc času si akci připravit.

Ke stávce se přidá i část odborářů České pošty

K plánované stávce se přidá i další z menších odborových sdružení zaměstnanců České pošty, SOS-21, jak informoval předseda SOS-21 Petr Pohl. Dosud měly na poště protestovat jen dopravní odbory. SOS-21 sdružuje několik desítek až stovku zaměstnanců podniku, převážně v oblasti přepravy. Pošta je s 36 tisíci pracovníky největším zaměstnavatelem v zemi.

K připravovanému protestu se minulý týden připojili řidiči ze Základní organizace OSD přepravy a dopravy České pošty, která má rovněž řádově desítky až stovky členů. Naopak největší odborové sdružení na poště, Podnikový koordinační odborový výbor (PKOV) s více než 15 tisíci členy, s důvody stávky sice souhlasí, ale podle předsedy Karla Koukala se k ní nepřipojí.

Odboráři DPP: Stávku jsme oznámili čtyři pracovní dny předem

Navíc odboráři Dopravního podniku Praha (DPP) protestují proti předběžnému opatření, kterým pražský městský soud v pátek zakázal železničním odborům stávku vyhlášenou na dnešní den. Upozornili, že jejich organizace ohlásila vedení DPP stávku už minulý týden v úterý, tedy čtyři pracovní dny před jejím konáním.

„Odborový svaz dopravy jako vyhlašovatel oznámil stávku na 13. června vedení DP Praha již 7. června 2011, to jest čtyři pracovní dny před konáním stávky,“ uvedli odboráři. Podle nich o stávce vědělo jak vedení DPP, tak magistrát, protože už ve čtvrtek se sešli na jednání a podepsali dohodu o postupu a spolupráci při stávce.

„Veřejné oznámení stávky v pátek 10. června bylo jen aktem sdělení veřejnosti o přerušení práce v DPP a dalších firmách na 13. června. Zákonné je podání zaměstnavateli, nikoliv oznámení médiím,“ uvedli odboráři. Zákaz stávky označili za „hrubé pošlapání ústavního práva“. Soudce městského soudu v pátek zakázal vyhlásit stávku Odborovému sdružení železničářů, stávkou odborářů DPP se nezabýval.