Stavba klíčové silnice mezi Ostravou a Opavou bude pokračovat

Ostrava - Stavba silnice I/11 mezi Opavou a Ostravou u Mokrých Lazců bude v příštím roce pokračovat. Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) počítá s tím, že na stavbu bude v příštím roce uvolněno z národních zdrojů 300 milionů korun. Další peníze jsou plánovány i v následujících letech a s financováním stavby by mohly pomoci dotace z evropských fondů. Informoval o tom opavský poslanec Zbyněk Stanjura (ODS). Stavba klíčové regionální silnice byla v minulosti třikrát pozastavena.

Upravený rozpočet SFDI schválila vláda v úterý. Stanjura uvedl, že podle schváleného rozpočtu fondu dopravy bude v příštím roce na stavbu uvolněno 300 milionů korun, v roce 2013 to bude půl miliardy a v roce 2014 dalších 200 milionů korun. „Evropské finance budou postupně čerpány v příštích letech,“ doplnil.

Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 - I/57 tento posun vítá, uvedl tajemník sdružení Martin Dostál. V původním návrhu rozpočtu fondu dopravy se s penězi na tuto stavbu vůbec nepočítalo.

Silnice mezi Ostravou a Opavou patří v regionu ke klíčovým stavbám. Kvůli hustému provozu a naprosto nevyhovujícímu stavu je jednou z nejnebezpečnějších v Moravskoslezském kraji. Stavba I/11 byla v minulosti už třikrát pozastavena. Proti tomu protestovali nejen starostové dotčených obcí, ale také občané. Například petici proti pozastavení stavby mezi oběma městy loni podepsalo 35 000 lidí.

Do stavby silnice je ještě třeba investovat přibližně 3,8 miliardy korun z celkových 4,7 miliardy. Letos se investovalo pouze 30 milionů korun, a to především na nezbytné udržovací práce. Stavba byla víceméně zakonzervována a další výstavba nepokračovala.

Silnice měla být původně dokončena už na jaře příštího roku, nyní se počítá s její dostavbou koncem léta 2015. Podle Dostála se musí návrhem rozpočtu SFDI zabývat sněmovní hospodářský výbor a následně sněmovna. Sdružení se k novým informacím o pokračování výstavby oficiálně vyjádří počátkem příštího týdne.

Vláda v úterý schválila navýšení rozpočtu SFDI na příští rok o čtyři miliardy korun na 41 miliard Kč. Předchozí návrh rozpočtu počítal pro příští rok s dotací 37 miliard korun z národních zdrojů a 18 miliardami z evropských peněz. Letos měl SFDI v rozpočtu 61,3 miliardy korun. Podle Stanjury upravený rozpočet počítá i s dostavbou dálnice D47 směrem na polské hranice nebo stavbou Prodloužené Místecké v Ostravě.