ČSSD nepodá návrh na odvolání Paroubka z funkce ve sněmovně

Praha - ČSSD nepodá návrh na odvolání poslance Jiřího Paroubka z funkce místopředsedy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Na tiskové konferenci po zasedání Poslaneckého klubu ČSSD to řekl předseda strany Bohuslav Sobotka. Bývalý předseda sociální demokracie Paroubek v pátek oznámil, že stranu opouští a zakládá nový politický subjekt Národní socialisté - levice 21. století. Sobotka poté uvedl, že Paroubek by měl opustit funkci místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru, protože tato pozice náleží ČSSD.

Poslanecký klub ČSSD na dnešní schůzi vzal podle Sobotky pouze na vědomí, že stranu Paroubek opustil a spolu s ním i poslanec Jiří Šlégr. ČSSD chce podle Sobotky Paroubkovo setrvání ve sněmovní funkci řešit v souladu s politickou kulturou. Slušné by bylo, aby poslanec, který byl zvolen do sněmovny za stranu, z níž vystoupil, složil rovněž poslanecký mandát, uvedl Sobotka.

Opuštěním funkce by Paroubek měsíčně přišel o 11 tisíc

Sobotka již v pondělí řekl, že by měl Paroubek opustit funkci místopředsedy rozpočtového výboru, protože tento post náleží ČSSD. „Jestli na to mají sílu, ať mě odvolají,“ kontroval Paroubek, který zřejmě funkci, již obsadil po loňských sněmovních volbách, opustit nehodlá. Pokud by tak učinil, přišel by o příplatek k platu, který představuje asi 11 000 korun.