Schwarzenberg chce být prezidentem

Praha - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes oznámil delegátům sněmu TOP 09, že se rozhodl přijmout kandidaturu na prezidenta republiky, a to i v případě nepřímé volby hlavy státu. Přímou volbu přitom označil za nepravděpodobnou. Za své přednosti pro prezidentskou funkci pokládá Schwarzenberg svou životem nabytou nezávislost a fakt, že by mu úřad „nestoupl do hlavy“. Pokud jde o kandidáty na prezidenta v ODS se nyní spekuluje o Přemyslu Sobotkovi či Miroslavě Němcové, z ČSSD zaznělo například jméno Pavla Rychetského. Předseda TOP O9 hovořil k delegátům i o uplynulých dvou letech - kladně zhodnotil především výsledek voleb do Poslanecké sněmovny, v případě voleb do Senátu zdůraznil nutnost silných kandidátů, kteří mají důvěru voličů. Schwarzenberg poukázal na to, že TOP 09 získala nejdůležitější ministerské posty. Ty s sebou ale přináší spolu s prosazováním reforem nejtěžší břímě, dost lidí totiž stranu vidí jako „škrtače“, který lidem nepřeje.

Schwarzenberg se prý rozhodl souhlasit s nominací po velkém vnitřním boji. Delegáti sněmu pak schválili usnesení, ve kterém poslance a senátory strany zavázali Schwarzenberga nominovat. Předseda TOP 09 mluvil dlouze i přes svůj „blbý zdravotní stav“, jak na počátku uvedl. Schwarzenberg řekl, že přímá volba hlavy státu se „očividně neuskuteční“. Vládní novelu umožňující přímou volbu hlavy státu nyní projednává Poslanecká sněmovna, v její úspěch ale nevěří ani mnozí zástupci vládních stran.

Sněm TOP 09
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

V příštím roce, tedy před prezidentskou volbou na počátku roku 2013, se ještě v senátních volbách obmění třetina senátorských křesel. Senát po nich podle Schwarzenberga bude jako „ty výborné sicilské pomeranče“ - navrch úplně oranžový, ale uvnitř „krásně rudý“. Proto prý při prezidentské volbě, kdy spolu hlasují poslanci i senátoři, bude existovat skoro jistá většina, která bude „daleko nalevo od středu“. „V takových okamžicích to začíná býti zase zajímavé. V takové situaci nesmí člověk předem kapitulovat, nýbrž musí jít do boje. Ukázat, že TOP 09 je strana bojovná, která se střetu nebojí,“ prohlásil Schwarzenberg.

Petr Nečas předpokládá ale, že se předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg bude i nadále věnovat hlavně povinnostem ministra zahraničí. Téma prezidentských kandidátů je podle Nečase umělé a ODS se jejich výběrem zatím nezabývá: „Mohu pouze vyjádřit přesvědčení, že pan předseda Schwarzenberg bude nadále považovat za svou dominantní povinnost funkci ministra zahraničí, nikoliv prezidentského kandidáta. O tom vůbec nepochybuji, že tomu tak bude.“ ODS podle něj nyní vidí úplně jiné problémy, kterými se musí zabývat, například situaci v eurozóně a výhled české ekonomiky. „Nezabýváme se tím, na takové hlouposti nemáme čas,“ reagoval Nečas na otázku, jakým způsobem bude ODS vybírat svého kandidáta na prezidenta.

Že by mu sláva stoupla do hlavy, se Schwarzenberg neobává. „Strávil jsem už dětství na hradě, tak mi taky nestoupne do hlavy, když se do velkých hradních prostorů vrátím,“ poznamenal ministr zahraničí, který prožil dětství na rodinném sídle Orlík. Prezidentství na něj „nedělá takovej velkej dojem, že bych byl ještě víc namyšlenej, než jsem bez toho“, uvedl muž, který se v posledních týdnech několikrát ostře názorově střetl se současným prezidentem Václavem Klausem.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

„Musíme nastavit jasný alternativní program. I kdybychom v prezidentských volbách neuspěli, je ukázat jasný profil do budoucnosti nejlepší předpoklad pro volby do sněmovny, které budou se pořádat rok na to.“

Schwarzenberg upozornil delegáty, že voliči TOP 09, ať už doma nebo v zahraničí, očekávají, že strana splní to, co slíbila. Připomněl, že TOP 09 byla velice úspěšná jako nová strana především v parlamentních volbách. „Ve volbách jsme docela uspěli, získali jsme důležitá ministerstva. Věděli jsme ale, že přijmeme nejtěžší břímě – ministerstvo zdravotnictví, sociálních věcí a financí, kde probíhají nejdůležitější reformy,“ podotkl budoucí kandidát na prezidenta.

Petr Gazdík
Zdroj: ČT24

Kvůli reformám vidí spousta lidí stranu jako tu „tvrdou, která pořád škrtá“. „Šli jsme do toho s tím, abychom toto uskutečnili. Věděli jsme, že nás reformy budou mnoho stát,“ prohlásil Schwarzenberg, podle nějž je topka teď pokládána za stranu, která lidem nepřeje, ale předseda spolu s ministrem financí Kalouskem očekávali, že je reformy budou stát přízeň části voličstva.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg:

„Musíme dotáhnout do konce započaté reformní kroky a zbývající kroky, které jsou dohodnuty v koaliční smlouvě. Bude to tuhý boj.“

Naslouchejme voličům, říká předseda TOP 09

Schwarzenberg proto přesvědčoval delegáty, aby především poslouchali voliče. „Snažte se je přesvědčit, čím víc půjdete mezi lidi, tím víc pochopí, jak jsou reformy důležité a proč,“ pronesl předseda topky. V souvislosti s tím poukázal na menší úspěch strany ve volbách do Senátu. „Prosadí se pouze ti, co mají důvěru občanů, nezáleží jen na zásluhách a dlouhodobém členství ve straně. Musí sdílet se stranou stejné názory, ale mít i tu důvěru občanů,“ řekl.

Podobně zásadní je důvěra voličů i v případě krajských voleb. „Působí tu nezaměstnanost a jiné projevy krize, tím více musíme přesvědčovat občany, aby šli k volbám,“ uvedl Schwarzenberg, který rovněž kladně ohodnotil členství strany, které se vyhouplo přes 4,5 členů, i nejvyšší podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí ze všech stran. Naopak se pozastavil nad vzniklou koalicí v Praze, kde TOP 09 vyhrála. „ČSSD a ODS ukázaly jasně, kam až jsou schopny jít,“ dodal předseda strany.

TOP 09 se rozhodla změnit stanovy. „Naši hlavní stranickou normu jsme zkrátili na polovinu, čeští zákonodárci se snad od nás poučí,“ prohlásil Schwarzenberg. Poukázal také na „čistotu“ strany. „Nečerpali žádný úvěr, finanční stav strany vyrovnaný, neopíráme se o příspěvky vymáhané od státních a polostátních firem a dárci visí na webu,“ řekl.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

V projevu před delegáty dnes v Hradci Králové zahájeného druhého sněmu své strany Schwarzenberg také vyzval své spolustraníky, aby „i v hospodě“ bránili prvního místopředsedu strany a ministra financí Miroslava Kalouska. Ten je prý často vnímán jako „věčný zloduch české politiky“. "Je i na vás, abyste patřičně každému odpověděli. Aby lidé věděli, že za svým místopředsedou, který udělal nesmírně záslužnou práci pro TOP 09,
opravdu všichni stojíme," vyzval delegáty sněmu Schwarzenberg.
 
Vyzdvihl také práci dalších stranických ministrů zdravotnictví Leoše Hegera a práce a sociálních věcí Jaroslava Drábka. Ti podle něho slušně a věcně čelí mnohdy „značně podpásovým“ útokům v souvislosti se svou snahou prosazovat vládní reformy.

Předseda TOP 09 varoval stranu před kariéristy

TOP 09 si musí dát pozor, aby se do jejích řad nevloudili lidé, kteří by ji využívali jen jako výtah k moci či čerpadlo k nelegálnímu výdělku, varoval dnes sněm TOP 09 předseda strany. Pokud členové TOP 09 něco podobného zjistí, mají podle svého předsedy tvrdě zakročit. „Buďte bdělí, dávejte pozor,“ vyzval je Schwarzenberg. „Čistotu našeho štítu si musíme zachovat.“

Možní kandidáti na prezidenta:

Jan Fischer - expremiér a nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v únoru připustil kandidaturu v případě přímé volby.    

Miroslava Němcová (ODS) - předsedkyně Poslanecké sněmovny v únoru řekla, že by přijala nominaci na funkci prezidentky, zatím však kandidaturu neoznámila, je to podle ní předčasné.

Karel Schwarzenberg (TOP 09) - předseda strany a ministr zahraničí dnes oznámil, že se rozhodl přijmout kandidaturu na prezidenta i v případě nepřímé volby hlavy státu. Přímou volbu přitom označil za nepravděpodobnou. 

Přemysl Sobotka (ODS) - místopředseda Senátu svůj úmysl kandidovat na prezidenta oficiálně ohlásil v září. Svojí ochotou jít do souboje se ale netajil již před rokem.

Projev Karla Schwarzenberga (zdroj: ČT24)